U učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u četvrtak, 25. svibnja u podne održat će se javno predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije.

Pawel Litwinienko i Krzysztof Kurzyk održat će predavanje pod nazivom "Podvodna arheologija u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdańsku - nedavna istraživanja".

Uzvratni posjet stručnjaka iz Poljske realizira se na temelju projekta "Poljsko - hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine" te Sporazuma o partnerstvu kojeg su MCPA Zadar i Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku potpisali u 2022. godini. Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru okviru programa Inspiring culture.

Kao poseban gost MCPA Zadar, dr.sc. Andrew Viduka, pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije, održat će predavanje pod nazivom "Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije" 

Andrew Viduka (osnivač i ravnatelj GIRT - Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers) pridružit će MCPA Zadar arheolozima u programu monitoringa zaštićenih arheoloških lokacija.

Osnovni je cilj predavanja senzibilizirati građanstvo o važnosti očuvanja kulturne baštine, te prije svega educirati i uključiti lokalnu zajednicu u sustav zaštite podvodne arheološke baštine.