Zavičajni muzej u Biogradu, u nastavku izložbene sezone 2023., u suradnji s Gradskom galerijom, poziva na otvorenje zajedničke izložbe Tonke i Marinka Jelače, skulptura i grafika. Svečanost otvorenja bit će 20. svibnja s početkom u 20 sati, a otvorit će je gradonačelnik Ivan Knez.

Uz prisustvo autora, izložbu će prigodno predstaviti trojanski kustos Jakša Matošić, Draženko Samardžić iz Zavičajnog muzeja te Tonći Jeličić, Gradska galerija Biograd. Glazbenu podlogu na saksofonu predvodit će Tomislav Milačić.

ŽIVOT - Instalacija sa zvučnom podlogom: tehnika izrade ovog postava, kaširani rižin papir na žičanoj konstrukciji, daje fragilnost i eteričnost gnjezdišta gdje se stvara i čuva život. Tonku ne zanimaju boje, već koristi samo bijelu - kao čistoću i svetost svih formi gnjezdišta, sjemenja i visećih formi po nebu koje traže svoje plodno tlo. Prisutan zvuk je ustvari uspavanka čuvanju života. Zvučnu pozadinu interpretira autorica, Tonka, dok je audio uratka djelo Jakše Matošića. Radovi su nastali tijekom tri godine.

POŠTA KAMEN - Grafička mapa: Marinkova grafička mapa je izvedena originalnim grafičkim tehnikama. Radi se o kombiniranoj tehnici plitkog i dubokog umjetničkog tiska, linorez i suha igla. Grafike prikazuju isključivo motive riba, koloristički inovativnog izraza. Bit će izloženo 25 grafika formata 100x75 te 75x50, a sve su nastale kroz period 2023.

Izložba će biti dostupna svim posjetiteljima u Zavičajnom muzeju u Biogradu sve do 16. lipnja, radnim danom Muzeja od 8-14 sati ili prema najavi na kontakt telefon 023/383 721 te e-mailom [email protected].