KUD „Zadarski tanac", 17. svibnja u 18 sati na Narodnom trgu u Zadru nastupa uz goste iz Folklorne skupine Dijaskorak iz Offenbacha. Građanima će predstaviti plesove i pjesme Dalmacije, Baranje, Korduna i Lukinić brda. Iz KUD-a se vesele ponovnim događanjima na Trgu, koje je neko vrijeme pauzirala sad završena pandemija COVID-19 virusa.

KUD je osnovan 2015. u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno i značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije.

Umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra, Ugljana, Silbe, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje.
Realizirali su brojne nastupe, kako u Zadru tako i u drugim gradovima domovine te u inozemstvu. Posebno ističu prošlogodišnje predstavljanje Zadarske županije na Vinkovačkim jesenima te gostovanja na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj, gdje su na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora. Posebno se ponose na njihov projekt „Lijepa li si zemljo moja", kojim povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku tradicionalnom pjesmom i plesom u sklopu kojeg do sada u gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima su održali zajedničke koncerte.

Program se izvodi u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama, a svečana ženska nošnja rekonstruirana je po predlošku iz druge polovice 19. st., dok je muška svečana nošnja tradicionalan tip jadranske nošnje građanskog kroja. U izradi pučkih nošnji veliku dokumentacijsku vrijedanost imali su akvareli narodnih nošnji Milice Matlas iz sredine 20. st, kopija po Nikoli Arsenoviću iz oko 1860. godine, a izrađene su nošnje muž, žena i djevojka iz Arbanasa te momak i djevojka iz Zadra.

Folklorni ansambl „Dijaskorak" , KUD-ovi gosti iz Offenbacha, osnovan je 2014. i samostavio se kao udruga iz folklorne skupine hrv. katoličke zajednice Offenbach. Dijaskorak okuplja trenutno 172 članova iz grada i šire okolice Offenbacha, koje svoje slobodno vrijeme provode njegujući hrvatsku tradicijsku kulturu u vidu plesanja, pjevanja i sviranja.