Muzej Antičkog stakla, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 14. obljetnice rada Muzeja, priredio je prigodni program. 18. svibnja u 12 sati otvara se izložba Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči. Autori izložbe su muzejski savjetnik dr.sc. Berislav Štefanac te više kustosice Anamarije Eterović Borzić.

Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara, koje su pored zabavnog imale i religijski karakter, posebno onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi, odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli.

U sklopu izložbe bit će održan i turnir u rimskoj igri Latrunkuli, na kojem će sudjelovati studenti Sveučilišta u Zadru pod vodstvom prof. dr.sc. Patricka Levačića s Odjela za francuske i frankofonske studije. Turnir će se održati u prostorijama Muzeja antičkog stakla u Zadru, prije otvaranja izložbe, u 10:00 sati.