Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2023., na tisuće muzeja diljem svijeta obilježit će pod temom Muzeji, održivost i dobrobit, ukazujući na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost.

U Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru 18. svibnja, s početkom u 10 sati, organizirat će se radionica izrade umjetničkih predmeta u tehnici emajla gdje će sestre benediktinke iz Samostana Sv. Marije po prvi put prezentirati javnosti umijeće izrade emajla u tehnici cloisonné na bakrenim pločama, koja se dugi niz godina baštini upravo u tome poznatom zadarskom samostanu. Tako će djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenti, ali i zainteresirana javnosti imati jedinstvenu priliku da se upoznaju s kompleksnim postupkom izrade predmeta u toj staroj tehnici koja je svoj vrhunac doživjela u srednjovjekovnom razdoblju. Upravo u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti izloženi su brojni liturgijski predmeti u čijoj izradi je korištena i tehnika emajla.

Sudjeluju:

Samostan Sv. Marije u Zadru
OŠ Vladimir Nazor Škabrnja
Katolička OŠ Ivo Mašina Zadar
Škola Primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar

Uz radionicu bit će prikazan i kratkometražni dokumentarni film o izradi emajla u Samostanu benediktinki Sv. Marije u Zadru, kojeg potpisuje Filip Brala.

Isti dan, u 18 sat, održat će se i predavanje Tehnika emajla kroz povijest, dr. sc. Đurđine Lakošeljac s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. Ulaz na predavanje je slobodan.

Ulaz za sve posjetitelje na Dan muzeja bit će besplatan.