Međunarodni centar za podvodnu arheologiju ugovorio je nabavu opreme za budući kompleks sv. Nikole, u kojemu traju intenzivni radovi kako bi se završio u predviđenom roku. Nakon prolongiranja rokova i ugovorene cijene, te pronalaska financija za njegovo dovršenje, očekivani završetak radova je rujan ove godine, eventualno listopad. Čim građevinski radovi budu završeni unosit će se oprema, a s obzirom da je za proces nabave potrebno nekoliko mjeseci, on je proveden već sada.

- Radi se o opremi za dormitorij, vitrinama u kojima će biti prezentirani nalazi, digitalni ekrani za edukacijski centar i slična oprema. Rok za dovršetak projekta je kraj godine, no vjerujem da ćemo kompleks moći svečano otvoriti već u listopadu, kaže ravnatelj Centra Mladen Pešić.

Obnovljeni i opremljeni prostor bivše crkve sv. Nikole koristit će se kao prostor za razna događanja (izložbe, koncerti, seminari, kongresi, predstave i sl.) no primarno će imati funkciju prezentacijskog prostora podvodne kulturne baštine.

Natječajem procijenjene vrijednosti 115.999,43 EUR bez PDV-a bili su obuhvaćeni ormarići, police, rasvjetna oprema, pisaći stolovi, audiovizualna oprema, računalna oprema i sustav. Kako se radi i opremanju dormitorija, tražili su se i kuhinjski namještaj, hladnjaci, madraci, kreveti i posteljina, pribor za jelo...

U zadanom roku javio se samo jedan ponuditelj, Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba, s ponudom od 144.177 eura bez PDV-a, ukupno 180.221 eura (1,36 milijuna kuna). MCPA je mogao poništiti postupak zbog cijene veće od procijenjene, ali budući da nije bilo drugih zainteresiranih i da bi time ugrozio rokove opremanja, pronašao je dodatna financijska sredstva te će prihvatiti ponudu zagrebačke tvrtke.