U utorak, 9. svibnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, održat će se plesna predstava, u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadar, pod nazivom Dvije žene, pet žena. Predviđena su tri termina, od kojih su jutarnji i popodnevni termini u 11 i 17 sati namijenjeni učenicima srednjih škola, dok je večernji termin u 20 sati otvoren za javnost.

Predstava je premijerno izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu prošle godine, a produkt je interakcije i istraživanja kroz zajednički rad sedam plesačica i prijateljica, s njihovom dugogodišnjom i dobro poznatom koreografkinjom Sanjom Petrovski.

Tema su ženski likovi iz zbirke pripovijedaka Priče iz davnina omiljene hrvatske autorice Ivane Brlić Mažuranić. Likovi su ujedno i arhetipovi žena, koji se javljaju u svim pripovijetkama svijeta, a česti su sudionici obiteljskih konstelacija. Na scenu se donose drugačiji pogledi na karaktere likova žena koji su izvedbena tijela u sukobu s tradicijom i uvriježenim poimanjima moralnosti bajki Ivane Brlić Mažuranić. Pokret i ples, povremeno razuzdan i slobodan, ukazuje na ženinu potrebu za slobodom, za strašću, na potrebu da se bude u ravnoteži i skladu sa svojim unutarnjim bićem. Predstava podcrtava zajedništvo, ali i osobnost različitih individua koje do cilja dolaze preispitivanjem, poticanjem kreativnosti, predanim radom, ali i s lakoćom.

Pokrovitelji predstave su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zadar, Zaklada Kultura nova u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio EO-NMZ u razvoju).