U organizaciji udruge Super 8, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, 5. i 6. svibnja u prostorijama DKC Kino u Sv. Filip i Jakovu, održava se 6. FJAKA film festival, gdje će svi filmoljupci i ljubitelji dobre svirke imati priliku uživati u projekcijama hrvatskih horor filmova Stric i Zora, gostovanju mladih redatelja filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, koncertu bendova Kojoti i Kamp kućice te izložbi fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova.

"FJAKA je dogurala do 6. izdanja. Iako nije jubilarno, iako nije slavljeničko, ovo izdanje je potpuno posebno. Po prvi puta na FJAKA film festivalu program sačinjavaju samo hrvatski filmovi, i to većinom mladih i vrlo uspješnih autora. Filmovi Zora (2020) i Stric (2022) te još pet kratkih filmova skupili su među sobom preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, a na vama je da procijenite jesu li zaslužili i više od toga.", kažu organizatori Vedran Eškinja, Roko Vodopija, Tereza Brzić i Anamarija Eškinja.

Tako nas na ovogodišnjem izdanju festivala očekuje film Stric (2022), dugometražni igrani prvijenac mladih redatelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom i Rokom Sikavicom u glavnim ulogama.

Na Fjaka film festival stiže i film Zora (2020), novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske Trilogije sunca (Zvizdan, Zora, Suton). Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film Zora oduševio je hrvatsku kino publiku.

Na programu je i film Posljednji bunar (2017), redatelja Filipa Filkovića, a osvojio je nagradu kao najbolji SF kratkometažni film na Festivalu znanstvenofantastičnog i horor-filma Vortex u američkoj državi Rhode Island, programski posvećenom nezavisnim filmovima međunarodnih autora. Filkovićev film, kojemu je to 23. nagrada po redu na međunarodnim festivalima, smješten je u 2037. godinu. Europa je u stanju potpunog raspada, a vlasnik posljednjeg bunara s pitkom vodom živi u Hrvatskoj.

Također, tu je i kratki film Babajanja (2022), redatelja Ante Zlatka Stolice je esejistički dokumentarac s elementima horora.

Dječje radionice filmskog stvaralaštva

Nakon što je 2020. godine na Fjaka film festivalu predstavljen kratki horor film The Haunted Theatre, rezultat dječje radionice filmskog stvaralaštva, ove godine organizatori donose nagrađivane kratke horor filmove malenih zaljubljenika u 7. umjetnost iz ostatka Hrvatske.

Prvi film je Unknown (2021), horor film filmske grupe EPISKOP iz osnovne škole braće Radića, Pakrac, koji donosi jezivu priču o online nastavi u vrijeme COVID pandemije. Film je osvojio prvu nagradu u kategoriji igranog filma na desetom Dubrovnik Film festivalu (DUFF), među 52 filma iz petnaest zemalja svijeta. Drugi film je Humbara (2020), filmski produkt Ljetne škole filma Šipan. Mistična je i napeta to otočka avantura, nastala u COVID okruženju.

Koncert legendarnih Kojota

Nakon projekcija relavatnih hrvatskih horror filmova, u petak 5. svibnja očekuje nas koncert benkovačkog punk benda Kamp Kućice a u subotu 6. svibnja koncert kultnog hrvatskog rock benda Kojoti.

"Kamp Kućice su četveročlana punk rock grupa iz Benkovca. Pojavili su se, krajem 2015. godine iz podruma grada Benkovca kao proizvod 4 entuzijasta koji su htjeli raditi anti-servis glazbu u skladu sa svojim sposobnostima sviranja instrumenata. Punkerski izričaj se najviše osjeti u pristupu sviranju i nastupu - jednostavni, britki, sažeti tekstovi koji ne nude odgovore ni rješenja za životne dileme, neuspjehe i situacije. Kao još jedna ekskluziva ovogodišnje FJAKE, Kamp Kućice predstavit će svoj prvi album upravo u Sv. Filip i Jakovu", napominju organizatori.

Sto milja daleko od nje, Razuzdan i lud, Izgubljen u svemiru, Hodala je pola metra iznad zemlje, Zajaši zmaja, Halucinacija i Trese, lupa, udara - samo su neki od velikih hitova koje su Kojoti prašili tijekom 90-ih na ovim prostorima. Ostavljajući publiku bez daha i pokazujući da je kemija među njima i dalje živa nakon velikog povratka na scenu, Kojoti su nedavno isporučili novo studijsko izdanje "Sve je pod kontrolom?" koje je odmah po objavi kod svih kritičara ocijenjeno kao jedno od najboljih izdanja godine.

 PROGRAM

Petak, 5. svibnja
18:30 Otvorenje: izložba fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova
19:30 The Last Well (2012), 20 min
20:30 Stric (2022), 104 min (Razgovor s autorima filma D. Kapcem i A. Mardešićem)
22:30 Svirka: Kamp kućice (BK)

Subota, 6. svibnja

18:30 Otvorenje: izložba fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova
19:30 Humbara (2020), 8 min, The Haunted Theatre (2020), 2 min, Unknown (2021), 4 min
20:00 Babajanja (2022), 15 min
20:30 Zora (2020), 120 min
22:30 Svirka: Kojoti (ZG/VK)

 
Ulaz na sve sadržaje je besplatan.
Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge "Napredak".