HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja "Tri žene", dramski omnibus u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, koji govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće: Dragojle Jarnević, Ivane Brlić-Mažuranić i Marije Jurić-Zagorke. Tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja, a igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog "glumačkog rukopisa" koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr. Cijena ulaznice iznosi 10 eura.