Ogranak Matice hrvatske u Zadru, Ogranak Matice hrvatske u Pagu i Udruga turističkih vodiča „Donat", prikazuju knjigu Mate Donadića: "Priča o soli".

O knjizi će govoriti: Vlatko Majić, Lara Kajmak i Mate Donadić, autor knjige.

- Zbog soli je čitav otok bio poznat i posebno zanimljiv svima. Iako je najveći dio soli uzimala država, Pag je od onog što mu je ostajalo uspijevao živjeti životom grada sa standardima toga vremena. Skoro svi ratovi u povijesti otoka bili su upravo zbog soli. Zbog pet solana na otoku i zbog bure koja ga „soli", otok su često zvali, a i danas ga zovu „otok soli". Jedna od tih solana, ona najveća, radila je bez prekida kroz čitavu povijest, a radi i danas. Značajni je privredni subjekt našega grada, a mogla bi i trebala postati još značajnija jer se samo treba prilagoditi novom vremenu. Sol je danas svima dostupna, ali tradicija i druge spoznaje o važnosti soli mogu mu dati novi vrijednost koja bi svima koristila - navodi Mate Donadić u predgovoru ovog zanimljivog izdanja

Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 28. ožujka, s početkom u 18:30.