Ove subotu Gestice će sudjelovati na punoljetnom 18. TREPSU, natjecanju u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi, dolaze gotovo sve plesne skupine iz cijele Hrvatske. Kvalifikacije se organiziraju u tri navrata: 17. - 19. ožujka klasični i suvremeni ples, 31. ožujka - 2. travnja show, jazz, step i urbani stilovi te 13. i 14. 5. Trepsići (sve kategorije djece od 3 do 6 godina). Finale je zakazano za kraj svibnja.

- U prvom vikendu kvalifikacija putujemo s jednom skupinom i koreografijom „Vjera" u kategoriji suvremeni plesni izričaj, dok u drugom vikendu sudjelujemo na dva natjecanja. 31. ožujka smo na Trepsu sa četiri koreografije i dan kasnije na natjecanju Budućnost u nama u Centru za kulturu Travno... Bit će to vrlo zahtjevan vikend za djecu, ali odlično su pripremljeni i jedva čekaju, kaže umjetnička voditeljica Geste Nena Jurišić, koja je u svojoj karijeri do sada pripremila više od 400 koreografija.

Prošle godine Treps je za Gestice bio izuzetno uspješan jer su nakon dugih trinaest godina sudjelovanja i uvijek ulaskom u finale, napokon dobile prvu nagradu.

O nagradama će ove godine odlučiti renomirani žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki. Prošle godine pobjednička koreografija u D kategoriji (djevojke 13/15) bila je Gestina skupina S5 s koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko-plesne produkcije Pila naopako.

- Te djevojke su danas srednjoškolke, a u svoje plesne papučice su ušle kao predškolke. U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, Tik-Toka, u Gesti djeca ipak ostaju do kraja srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba ima ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja i ovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječje plesni program, jazz dance, contemporary lyrical, musical theather, klasičn balet, ističe Jurišić.