U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljen 12. broj Ars Adriatice, časopisa Odjela za povijest umjetnosti. Ove godine predstavljanje je proteklo u svečanom tonu, budući da je časopis ušao u jednu od najprestižnijih svjetskih baza podataka Scopus, što će omogućiti veću prepoznatljivost i citiranost autora u međunarodnim znanstvenim krugovima.

- Ova citatna i bibliografska baza podataka posebna je po tome što sadrži sažetke radova. Ugodno smo iznenađeni činjenicom da smo primljeni tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, iako je uobičajeno da se čeka i po godinu dana. Komisija je ocijenila časopis relevantnim u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, što se vidi i po citiranosti njegovih članaka u drugim časopisima koji su već bili u Scopusu. Nastavljamo s entuzijazmom raditi na Ars Adriatici, a imamo zadatak zadržati visoku razinu kvalitete, jer je u Scopus teško ući, a lako ispasti, istaknula je doc. dr. sc. Meri Zornija, koja uredničku „palicu" preuzima od dugogodišnjeg urednika izv. prof. dr. sc. Larisa Borića.

Zahvalila je svima koji su doprinijeli etabliranju časopisa, jednom od pokretača i redovitom autoru Pavuši Vežiću, prerano preminuloj kolegici Marijani Kovačević, Ivanu Josipoviću, Mariji Kolega, umirovljenom profesoru Vinku Srhoju, i dalje članu uredništva, svim autorima i onima koji su sudjelovali u izradi časopisa.

Sadržaj 12. broja predstavila je doc. dr. sc. Barbara Španjol-Pandelo s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Među devet znanstvenih i recenziranih radova su i oni o kasnoantičkom sklopu u Mogorjelu, Jurju Dalmatincu, graditelju zadarskih bedema Sforzi Pallavicinu, novim saznanjima o crkvi Gospe od Kaštela u Zadru, poznatijoj kao Gospi od Zdravlja, srednjovjekovnom Varošu Sv. Martina (današnjim Ravnicama), projektu „KultBaMikroo" itd.

- Ono što časopis svakako izdvaja od drugih je visoka kvaliteta slikovnih materijala, koji su važni za razumijevanje napisanih radova, rekla je Španjol-Pandelo.

Časopis je dostupan na portalu Hrčak, a u tiskanom obliku u Sveučilišnoj knjižari Citadela.