Grad Zadar, San Felice di Molise i NED (New European Dream) u utorak u 17 sati u Kneževoj palači priređuju početnu konferenciju EU projekta W.O.W. - Words Originate World: manjinski govori i jezici u multikulturnoj Europi. Fokus projekta je očuvanje identiteta zajednica uključenih u projekt s osobitim naglaskom na govorne i jezične aspekte moliških Hrvata i Arbanasa (Arbërshë) u Moliseu u Italiji i zadarskih Arbanasa.

Cilj projekta W.O.W. u kojemu su partneri gradovi San Felice di Molise i Grad Zadar, a koji se financira sredstvima Europske unije, je stvaranje suradnje među zajednicama, kroz koju će se iznaći praktična rješenja za očuvanje, unapređenje i valorizaciju govora i jezika koji rapidno izumiru, počevši od onih prisutnih u zemljama partnerima projekta: hrvatsko-moliški i arbërshë u Italiji te arbanaški u Hrvatskoj, a sve u cilju izrade protokola zaštite, integracije i kulturnog unapređenja koji može vrijediti za svaki drugi sličan slučaj.

Pozdravne riječi, te detalje o projektnim ciljevima, aktivnostima i ciljnim skupinama zainteresiranima će uputiti Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Corrado Zara, gradonačelnik San Felice di Molise, Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport Grada Zadra i Luigia Caponi, New European Dream.

Projekt W.O.W. dio je Programa za građane, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values Programme - CERV) koji je odobren kroz Poziv na dostavu prijedloga za bratimljenje gradova i mreže gradova.