Vlada RH jučer je donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora s UNESCO-om za nastavak djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Vlada je 2008. godine osnovala Centar koji se specijalizirao za podvodnu arheologiju i konzervaciju podvodne kulturne baštine te se bavi organizacijom treninga, konzervacijskih radova i istraživanja podvodne baštine. UNESCO je prepoznao ovu inicijativu te je u Parizu 2008. godine sklopljen ugovor o uspostavljanju Regionalnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Novi ugovor sklopljen je 2016. na razdoblje od šest godina, a ovim ugovorom taj bi se status očuvao u sljedećih osam godina.

- Naša ustanova jedinstvena je u svijetu jer se dvadesetak drugih UNESCO-vih centara bavi drugačijim djelatnostima, a mi smo jedini specijalizirani za podvodnu arheologiju. Prije godinu i pol dana imali smo evaluaciju rada, dokazali da smo radili prema UNESCO-vim smjernicama, uz istraživanja provodili tečajeve, konferencije te tako udovoljili zahtjevima novog ugovora. Nama taj status znači puno, ne samo zbog financiranja pojedinih aktivnosti, već i prepoznatljivosti na svjetskoj razini, kaže ravnatelj centra Mladen Pešić.

Sklapanje Ugovora predlaže se kako bi se postojećem Centru odobrilo produljenje statusa centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te stvorio pravni okvir i utvrdili uvjeti odnosa i suradnje između Vlade Republike Hrvatske i UNESCO-a vezano uz daljnje djelovanje toga Centra na rok od 8 godina.

Ocjenjuje se da će suradnja u području kulture, obrazovanja i znanosti još više osnažiti, s obzirom na to da će Centar pružiti mogućnosti stručnog usavršavanja na područjima kao što su restauriranje i konzerviranje podvodnih nalaza, promicati unaprjeđenje i očuvanje kulturne baštine kao integralnog dijela održivog razvoja i kulturnog turizma, provoditi nove restauratorske tehnike utemeljene na znanstvenim metodama te podizati svijest o kulturnoj baštini putem obrazovanja i komunikacijskih i informacijskih tehnologija. Centar će također pridonositi uspostavljanju kontakata i suradnje na svim razinama diljem Europske unije, jugoistočne Europe i ostalih država članica UNESCO-a kao i unaprjeđenju i predstavljanju nalaza in situ ili u muzejima.

U ovoj godini očekuje se i konačni dovršetak EU projekta obnove i uređenja kompleksa sv. Nikole. Građevinski radovi pomaknuti su na rujan, a konačno uređenje i otvaranje predviđa se do kraja 2023.