Europa Nostra, najveća europska mreža organizacija koje se bave baštinom i La Paranza Cooperative, dobitnica Nagrade za europsko naslijeđe, organizira prvo izdanje European Heritage Youth Residencies, koje će se održati od 13. do 18. ožujka u Napulju. Odabrat će se oko 15 mladih ljudi, aktivnih u području baštine koji će zajedno razgovarati o ulozi zajednice koja se bavi baštinom u procesu urbane regeneracije.

Program je osmišljen za studente kulturne baštine od 18 do 35 godina, profesionalce, dionike i protagoniste iskustava teritorijalne regeneracije u Europi i šire, s afinitetom prema temi ove inicijative i Faro konvencije. Organizator pokriva sve troškove boravka, uključujući smještaj u dvokrevetnim sobama i obroke, a sudionici moraju samo platiti prijevoz do Napulja.

Metodologija vršnjačkog učenja u programu osmišljena je za poticanje interakcije, suradničkog učenja i donošenja rješenja. Sudionici će raspravljati o svojim uspješnim lokalnim politikama i projektima, najboljim savjetima, zamkama i neuspjesima, kao i podijeliti vlastita lokalna iskustva, u privatnom i prijateljskom stručnom okruženju. Odabrani sudionici dobit će korisne informacije i ideje za unapređenje ili pokretanje lokalnih projekata ili prenošenje neke od prezentiranih praksi.

Program će uključivati sastanke s lokalnim dionicima, posjete lokaciji i radionice za iznalaženje rješenja. Prijave - Call for Applications (životopis i motivacijsko pismo) mogu se poslati do 12. veljače 2023. putem e-pošte na adresu: [email protected]