U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat. U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružili su se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

Posjetitelji će moći razgledati već postavljene izložbe Jedan svijet (izložbene dvorane i atrij Providurove palače), Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata (izložbena dvorana u prizemlju Kneževe palače), Šest salonskih priča, U objektivu Ante Brkana - obitelj Dešpalj, Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Umjetnost tapiserije... Od 20 do 22 sata organizira se vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem izložbe ″Vojne oznake Bibinje″.

U 19 sati u Svečanoj dvorani na prvom katu u 19 sati prvi put će javnosti biti predstavljena slika Giovannia Marinonia „Dominikanski fratar", a u 20 sati održava se projekcija dokumentarnog filma Branka Ivande „Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije", uz predstavljanje autora uoći njezinog početka. Dokumentarni film Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji  vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

Od 20:30 sati u atriju Kneževe i Providurove palače održat će se performans Zadarskog plesnog ansambla „Pierrot; Izložba kroz pokret", kojim će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe „Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski". Uz ovu izložbu u Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima.

Predviđeno je održavanje više radionica: Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, STEAM radionica za djecu od 4 do 12 godina, Plesna radionica Encanto - naš čarobni svijet, Ljepotica i zvijer te nekoliko projekcija.