Sudeći po raspravi na Gradskom vijeću, Zadar do daljnjega neće imati kino koje će zamijeniti odavno izumrla gradska kina, "Pobjedu" i "Callegro".

Naime, gradski vijećnik Akcije mladih Roko Tadin na posljednjoj je sjednici prenio probleme koji muče Zajednicu udruga Centar nezavisne kulture pod kojom djeluje Kino Zona. Od kada je pokrenuta, njezini osnivači prisiljeni su neprekidno mijenjati mjesto održavanja filmskih projekcija.

- Korištenjem polivalentne dvorane Providurove palače ispostavilo se da ništa posebno nisu dobili jer taj prostor nije kaskadno napravljen, odnosno tijekom filmskih projekcija publika u drugom redu ne vidi ništa od prvog reda. Da bi se taj problem riješio, Centar nezavisne kulture ponudio je jedan već izrađeni projekt za kojeg postoje i predračuni, a to je montažna tribina koja bi rezultirala time da umjesto sadašnjih 65-70 mjeseca koriste 128 mjesta. Više mjeseci prošlo je otkada su uputili taj prijedlog, no ništa se po tom pitanju ne događa pa me zanima kad će se to realizirati?, pitao je Tadin.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković, koji je kao bivši pročelnik Upravnog odjela za EU fondove vodio projekt obnove Providurove palače, istaknuo je kako razgovaraju s predstavnicima Kino Zone i projektantima.

- Tražimo najbolje rješenje. Kad bi stavili tribine u polivalentnu dvoranu, ona to više ne bi bila. Nikad više infrastrukture nismo imali na raspolaganju za ove potrebe i što se tiče Providurove i u budućnosti Centra za mlade. Svakako ćemo naći rješenje, samo nam treba još vremena, naglasio je Ćurković na što je Tadin iznio svoj zaključak o krivom planiranju.

- Postoji infrastruktura, ali je krivo isplanirana i realizirana. Dvorana Kneževe palače je mala i ne nudi ništa novo. Što se tiče tribina, one su montažne i mogu se maknuti i ponovno staviti pa je to oblik rješenja. Dvorana u Centru za mlade, koju ste namijenili za Kino Zonu, ima bijele zidove i pločice te je akustika u toj dvorani nemoguća za održavanje kvalitetnih filmskih projekcija. Drugo, prostor te bine unutar Centra ne dozvoljava im da koriste najveća platna koja imaju, nego se moraju srozavati ispod razine koju nude ljeti na otvorenome. To nije rješenje i do trajnog ovim putem neće niti doći, poručio je gradski vijećnik.