Narodni muzej Zadar - Dokumentacijska služba organizator je izložbe Plakati - Plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar koja se otvara u srijedu 21. prosinca 2022. u 12 sati u izložbenim dvoranama Kneževe palače.

Izložba se postavlja u povodu 190. godišnjice muzejske djelatnosti u Zadru i 60. godišnjice djelovanja Narodnog muzeja Zadar u ovom sastavu.

O izložbi

Plakati, te male-velike osobne karte svake muzejske izložbe ili događanja u muzeju protagonisti su ove izložbe. Izložbom prezentiramo 60 plakata publiciranih u nakladi Narodnog muzeja Zadar u periodu od 1962. do 2022. Time simbolično ističemo broj godina koliko muzej djeluje u istom sastavu sačinjenom od četiri muzejska odjela koji su temelj stručnog poslanja postojan već 60 ljeta, a čiji začetak seže 190 godina u prošlost, u okrilje muzeja pokrajine Dalmacije osnovanog 1832.

U muzejskom djelovanju plakati formalno spadaju u izdavačku djelatnost, no oni su puno više od toga. Osim informativno-komunikacijske i marketinške namjene, oni mogu biti i predmeti primijenjene umjetnosti. Vizual plakata reflektira stilske odlike vremena u kojem su nastali kao i autorski rukopis umjetnika, dizajnera pa čak i kustosa koji su ih oblikovali.

Plakatima dokumentiramo i djelatnost muzeja stoga smo izborom nastojali obuhvatiti sve muzejske odjele i službe s težnjom da se oslika raznolikost izložbenih aktivnosti i muzejsko-galerijsko poslanje ustanove kroz vrijeme.

Za posjetitelje koji žele saznati nešto više o izložbama na koje se odnose izabrani plakati uveli smo interaktivne QR kodove na izložbenim legendama te u katalogu uz veći dio reproduciranih plakata čijim skeniranjem se otvaraju stranice s podacima o izložbi, fotografijama otvorenja i postava te ponekim novinskim člankom ili čak pridruženim katalogom ili deplijanom.

 

Autorica stručne koncepcije i izbor plakata

Natali Čop