Johann Wolfgang von Goethe (1749. - 1832.) jedan je od najznačajnijih njemačkih književnika druge polovice 18. i prve trećine 19. stoljeća kojega su mnogi smatrali pravim genijem. Osim književnosti istraživao je morfologiju, anatomiju, optiku, meteorologiju i još mnogo toga provodeći vlastite eksperimente. Kada su danas elektronička pošte i SMS dobrim dijelom zamijenili fizičku poštu, zanimljivo je kako je Goethe o tome promišljao prije 240 godina.

Naime, 1955. godine pronađeno je jedno njegovo do tada nepoznato pismo koje je bilo u posjedu nekog filateliste u Berlinu. Iz pisma se vidi da je Goethe pod dojmom pokusa letenja balonom u Francuskoj, razmišljao o tome kako bi bilo korisno, kad bi se pisma otpremala zračnim putem. U tom naime pismu Goethe piše 1784. godine svom prijatelju da on u svom vrtu obavlja pokuse s malim balonima koje je sam napravio, te da je oduševljen kako se ti baloni napunjeni ugrijanim zrakom dugo drže u zraku.

Johann Wolfgang von Goethe na poštanskoj marki iz 1982.

Goethe je vizionarski razmišljao i o mogućnostima prijevoza ljudi i roba, jer na jednom mjestu u pismu piše: "Izumiti zračni brod i pustiti ga da se digne u veliku visinu, napuniti ga živim putnicima i žurnim poštanskim pošiljkama, kao i raznom robom, koju treba brzo prebaciti na drugo mjesto, svakako je vrhunac egzaktne nauke i svakako bi bila povijesna prekretnica u povijesti čovječanstva". Doista vizionarski!

Uzgred, jedna od poznatih Goetheovih mudrosti glasi: "Što je veće znanje, veće su dileme".