Otvorenje izložbe o izložbi kustosice dr. sci Ane Jordan Knežević Zlato i srebro Zadra u prostoru benediktinskog samostana sv. Marije okupilo je veliki broj Zadrana uz koludrice koje imaju službeni status čuvarica.

Na to je podsjetila časna majka Anastazija kao i na činjenicu da je Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU) jedno od četiri kapitalna kulturna dobra RH. To su dobile ugovorom sa SO Zadar i JAZU, potpisanim 29. ožujka 1976. godine koji se slavi kao dan SICU.

Ona je govorila o vremenu Drugog svjetskog rata kada je samostan bio do temelje srušen i nije bilo namjera da se obnovi. Tu je lokaciju tadašnja Skupština općine namijenila za četiri uskličnika, mogla se čuti gorčina iz riječi opatice Anastazije Čizmin koja je podsjetila na svoju prethodnu Benediktu koja je 1960. tražila barem djelomičnu obnovu.

Dok su bile beskućnice, koludrice su skupljale i dio tog neprocjenjivog blaga su izlagale u prostoru sjemeništa Zmajević. Koludrice predvođene opaticom Terezijom Manzon za vrijeme rata su srednjovjekovne umjetnine tadašnjih majstora sačuvale od zahtjeva fašističke talijanske vlade. Bilo je to tajno mjesto, istaknula je današnja opatica Anastazija, misterij u koji se vjerovalo ili nije.

Na otvaranju izložbe nije bilo Miljenka Domijana koji je prije par godina na otvaranju izložbe u istom prostoru samostana istaknuo ulogu Miroslava Krleže u njegovoj obnovi. Tadašnjeg potpredsjednika Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Miroslava Krležu nije međutim, spomenuo današnji ravnatelju Zavoda za povijesne znanost HAZU, dr. sci. Tado Oršolić. On je zahvalu uputio prvom predsjedniku Savjeta SICU, Branimiru Bušić i prvom direktoru Zavoda, Vjekoslavu Maštroviću.

Autorica izložbe kojoj je posebno zahvalio ravnatelj SICU-u don Mario Soljačić, posvetila je poseban pano Krleži. U novim spoznajama o ulozi Krleže, kustosica SICU je navela prvu izložbu zlata i srebra u Parizu 50-ih godina o kojoj se malo znalo.

Trajno useljenje SICU prostor benediktinskog samostana, 1976. godine je otvorena izložba Zlato i Srebro Zadra. Prvu izložbu su organizirali Talijani 1939. godine. Autorica izložbe istaknula je kako je izložbu likovno koncipirao veliki stručnjak Edo Kovačević kao i Bernardo Bernardi koji je dizajnirao namješta za izložbeni prostor.

Osim valorizacije SICU, moja namjera je ovom izložbom prikazati povijesno- društvena događanja koja su uz nju vezana, a to je ujedno i priča o povijest ovog grada kojem poklanjam izložbu, kazala je Ana Jordan Knežević.