Zadarska Kino Zona u suradnji s Pulskim filmskim festivalom priređuje Austrijski filmski tjedan od 29. studenog do 1. prosinca.  Filmovi će se gledati u polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaz na projekcije je besplatan.

Uz Centar nezavisne kulture Zadar, u organizaciji sudjeluju Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru, austrijskim lektorskim programom OeAD i Austrijskom knjižnicom dr. Alois Mock u Zadru te uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

 Riječ je o projekcijama nekih od najzapaženijih recentnih cjelovečernjih igranih i dokumentarnih filmova te uzbudljivih najnovijih kratkih filmova iz Austrije pod tematskim nazivnikom „Burna vremena", od kojih su neki zabilježili i međunarodni uspjeh.
Pored dugogodišnje tradicije velikana filmske umjetnosti i oskarovaca poput Michaela Hanekea ili Ulricha Seidla, austrijski je film posljednjih godina iznjedrio iznimne naslove mlađih autorica i autora poput Kurdwin Ayub („Sonne", najbolji debitantski film, Berlinale 2022.) ili Hansa Hochstögera („Endphase", Crossing Europe Film Festival 2022.), koji redateljskom hrabrošću, izlaganjem vlastitih biografija, ali i političnošću zastupljenih tema donose presjek previranja u austrijskom društvu.

Austrijski kratki film pak uživa svjetski ugled zahvaljujući ostvarenjima prekaljenih autora poput Petera Tscherkasskyja („Train Again", Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2022.) , ali i redateljica čiji je umjetnički rakurs obojen specifičnošću iskustva života u višeetničkoj suvremenoj Austriji, poput Olge Kosanović („Genosse Tito, ich erbe", najbolji debitantski film, Oberhausen 2022.).

Od izazova multikulturnosti života u globaliziranom svijetu do obračunavanja s najbolnijim točkama tamošnje povijesti, koju s Austrijom djelomice dijelimo, filmovi su stoga prilika i za razgovor o razlikama i sličnostima između aktualnih kulturnih pitanja u našim dvjema zemljama, na što će se osvrnuti popratni diskurzivni program, kojem će uz uvažene zadarske akademske stručnjake prisustvovati i studentice i studenti njemačkog jezika i kulture.

Ulaz na projekcije je besplatan.
Program:
29.11.
20:00 Završna faza/Endphase (2021., R. Hans Hochstöger), hrvatski podnaslovi
21:30 Razgovor s doc. dr. sc. Svenom Marcelićem i doc. dr. sc. Mariom Županovićem o ratnoj traumi i kulturi sjećanja na filmu

30.11.

Revija filmova u konkurenciji za Austrijsku nagradu za kratke filmove 2022. (Österreichische Kurzfilmschau), engleski podnaslovi
1.12.
20:00 Sunce/Sonne (2022, R. Kurdwin Ayub), hrvatski podnaslovi. U suradnji s Pulskim filmskim festivalom.