Narodni muzej Zadar u ponedjeljak 28. studenog u Edukativnoj dvorani Kneževe palače s početkom u 19 sati prikazuje izložbu „Jadral: neostvarena tvornica".

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja.

Izložba Jadral: neostvarena tvornica prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja. Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca.

Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura - scenografije s ostacima industrijskih građevina.

Otvorenje izložbe u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u 19 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Autor izložbe: Ante Orlović
Kustosica izložbe: Nevena Štokić
Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar