U predvečerje Dana Grada i blagdana njegovog zaštitnika sv. Krševana u Zadar je stigla najvažnija slika povijesne izložbe nacionalnog blaga moderne umjetnosti.

Zahvaljujući Narodnom muzeju, dobili smo fotografije s dočeka Gundulićevog sna u posljednjem kontingentu umjetnina koje su pristigle u Providurovu palaču iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Jedna je to od najpoznatijih slika Vlahe Bukovca koja ima dva imena, ali i dva mjesta nastajanja "Gundulićev san" ili "Gundulić zamišlja Osmana" . Jedan od naših najvećih slikara, Vlaho Bukovac počeo ju je slikati u Parizu, a završio u Zagrebu. Naručio ju je Strossmayer za dvije tisuće forinti.
Uz kustosice Galerije umjetnina, Narodnog muzeja Nevenku Štokić i Koraljku Alavanju na dočeku umjetnina su kustosice Nacionalnog muzeja, Marija Kalmeta i Marta Radman.

Njih dvije je šef samo povirio ovih dana, rekle su nam na pitanje kada stiže autor izložbe Branko Franceshi, ujedno ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu. Povijesnu izložbu u Zadru, Franceschi je nazvao Jedan svijet a kako će je koncipirati u novom izložbenom prostoru Providurove, znat će se na otvorenju. Do tad smo doznali da će i stakleni vidikovac biti u službi izložbe.