Dječji vrtić "Sunce" izdao je svoju prvu slikovnicu pod nazivom „Sveti Krševan, Sveta Stošija i Sveti Zoilo - zaštitnici grada Zadra".

Prije 11 godina u Ustanovi "Sunce" proveden je projekt pod nazivom "Zaštitnici grada Zadara". Odgojiteljice Vedrana Vulić i Martina Rados osluškivale interes djece i slijedile ga. Svakodnevno nudeći poticaje djeci, odgojiteljice su ih potakle na sve dublje uranjanje u svijet mašte. Djeca su se izražavala na mnoge načine, dramatizirala su, konstruirala te likovno stvarala. Zanimala su se za bedeme, samu izgradnju građevina te su sve to prorađivala nakon šetnji starom jezgrom, ponovno u ustanovi. Ilustracije nastale tijekom tog projekta krase ovu slikovnicu te su ujedno bile i poticaj za stvaranje tekstualnog dijela ove slikovnice.

- Velika vrijednost slikovnice je što se bavi pitanjem osobnog i kulturnog identiteta što je od iznimne važnosti poticati kod djece u doba globalizacije i to u što ranijoj dobi, a predškolska ustanova je upravo idealno mjesto za to, kaže ravnateljica DV Sunce Mirjana Miočić.

Materijal za ovu slikovnicu je čekao svoj pravi trenutak negdje skriven, no nije izgubio na svojoj vrijednosti zbog potencijala kojeg posjeduje. Izniman značaj ove slikovnice jest što je ona od djece stvorena djeci.

- Ova slikovnica posvećena je svima koji gaje ljubav prema rodnom gradu. Želja nam je da ova slikovnica ostane trag ljubavi prema gradu Zadru. Slikovnica nije običan predmet, ona je čarolija.

Dječji vrtić "Sunce", najavio je izdavanje slikovnice o još jednom zaštitniku, svetom Šimunu stoga poslijednji stih najavljuje... „Šimun mu je ime, ali za njega čuvamo nove rime".

Ravnateljica zahvaljuje svima koji su doprinijeli da ova slikovnica dobije opipljivu formu, prvenstveno voditeljicama projekta i djeci koja su sada već izrasla u mlade ljude, djelatnicima i ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš, Gradu Zadru, posebno Upravnom odjelu za odgoj i školstvo.