Gradska knjižnica Zadar u ogranku Grad u prizemlju Providurove palače postavila je zbirku povjesničara dr. sci Šime Tome Peričića kao dio njegove velike istraživačko - povijesne baštine.

Koliko je bio plemenit, ustrajan, znalac i veliki učitelj, potvrđuje i odaziv na današnje predstavljanje tog čina, tri godine od smrti barba Šime, kako su ga zvali. Sin Branimir Peričić (ravnatelj OŠ u Sukošanu) bio je ugodno iznenađen odazivom prijatelja i bivših kolega iz Znanstvene knjižnice, Povijesnog zavoda HAZU, Matice Hrvatske... među kojima 96-godišnja dr. sci Vesna Jakić-Cestarić, dok je kćerka dr. sci Helena Peričić, sveučilišna profesorica imala prilike svim zahvaliti u priči o ostavštini njihova oca.

- On je dva dana prije smrti (2019. godine) tražio da donesem doktorat za koji je želio napisati osvrt. Za njega istraživanje nije posao već poslanje. Iako 10 godina fizički nije bio pokretan on je do zadnje ostao lucidan i svima koji su dolazili kod njega ili ga zvali nesebično pomagao. Zadar je obožavao i tu svoju potrebu stvaranja za taj u povijesti tako važan grad iskazao je prilikom dobivanja nagrade za životno djelo 90-ih godina, kazala je dr. Helena Peričić, istaknuvši ključnu osobu koja je s njim provela 60 godina i pomagala mu. Bila je to supruga Davorka Matilda Herenda Peričić koja se vrlo brzo ugasila nakon smrti barba Šime.

Njegova posljednja knjiga bila je posvećena povijesnom dijelu Šibeniku za koji je bio emotivno vezan jer je tamo godinu dana išao u gimnaziju, dodala je kćerka Helena i otkrila da ima prikupljen materijal za Trogir. Ona se nada da će uz pomoć Gradske knjižnice i Matice Hrvatske i on ugledati svjetlo dana. Kao i rad kojeg je dr. Peričić napravio za monografiju Sukošana čiji je urednik njegov sumještanin i povjesničar sa zadarskog sveučilišta prof. dr. Milorad Pavić.

On je govorio o njemu kao osobi prema kojoj je u početku imao veliko strahopoštovanje zbog njegovog velikog znanstvenog opusa, ali ga je već pri prvom susretu osvojio, kazao je prof Pavić, navodeći kako je uz istraživački i urednički rad, bio aktivan povjesničar koji je objavljivao i izlagao.

Ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić približila je značaj zirke Šime Tome Peričića koja će imati trajno mjesto u Gradskoj knjižnici te će biti katalogizirana.