Franco Luxardo, predstavnik pete generacije poznate obitelji koja je prije 200 godina, točnije 1821. u Zadru utemeljila vlastitu proizvodnju čuvenog maraschina , a u Zadru je rođen nekoliko godina prije izbijanja Drugog svjetskog rata, nakon koje je obitelj napustila Hrvatsku, dolazi u rodni grad kako bi gostovao na „Ćakuli" koju će u četvrtak 27. listopada, s početkom u 19 sati, u Muzeju antičkog stakla organizirati Matica Zadrana.

Obitelj Luxardo je od 1821. do 1944., dakle pune 123 godine, svoju industriju likera razvijala u Zadru. Tvrtku je 1821. godine utemeljio Girolamo Luxardo, tadašnji konzul Kraljevine Sardinije u Zadru, a Franco Luxardo je pripadnik pete generacije te obitelji, inače posljednje koja je rođena u Zadru. Nakon Drugog svjetskog rata i savezničkih bombardiranja, u kojima su uništeni proizvodni pogoni, obitelj Luxardo s brojnim drugim Talijanima odlazi u Italiju i tamo nastavlja tradiciju.

Iako je cijeli život proveo u Italiji, koju smatra domovinom, Luxardo se ujedno smatra i Zadraninom. U zadarskoj javnosti do sada je bio poznat kao tzv. gradonačelnik Slobodne općine Zadar u egzilu, što je funkcija koju je 2006. godine naslijedio od svjetski poznatog modnog dizajnera, danas pokojnog Ottavija Missonija. I jedan i drugi držali su taj naslov počasnim, ali to nije bilo blagonaklono doživljavano u Zadru. I tada i danas smatralo se da se radi o prisezanju talijanskih esula za hrvatskim teritorijem, što dio ekstremnijih članova neskriven i danas priželjkuje.

Missoni i Luxardo zbog toga nisu bili primljeni u gradskoj upravi niti kada su dolazili u Zadar. Missonija je umjesto ondašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete primio SDP-ov saborski zastupnik Romano Meštrović, a ni Živko Kolega, blago rečeno, nije pokazivao pretjeran interes za suradnjom kada je Luxardo izabran. Kako smo doznali iz Ureda gradonačelnika, ni ovog puta nije predviđen susret s Brankom Dukićem.

Svojevremeno je Dogus planirao pozvati Luxarda na svečano otvorenje hotela Maraska, u kojemu bi jedan dio bio posvećen tradiciji proizvodnje maraschina u Zadru, no pitanje je je li ta ideja preživjela godine čekanja.

Prošle godine susreo se s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, tražeći da mu se portret djeda Michelangela Luxarda što ga je naslikao Vlaho Bukovac, te pretka Girolama, a čuvaju se u Narodnom muzeju u Zadru. Prije toga je muzej posjetio, razgovarao s ravnateljicom Renatom Peroš te se uvjerio da su slike u dobrom stanju. Umjetnine Luxardovih nakon rata su iz ruševina dospjele u sabirni centar, odakle su prenesene u fundus muzeja.

Maticu Zadrana, koja organizira Ćakulu, vodi zadarski novinar Šenol Selimović, koji godinama prati problematiku esula i obitelji Luxardo.