Sinoć je u Zadru, u čast obilježavanja 190. obljetnice osnutka Arheološkog muzeja Zadar, započeo godišnji znanstveni skup pod nazivom „Od Kornata preko Velebita - arheologija Sjeverne Dalmacije i Like". Skup se održava u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar, Hrvatskog arheološkog društva, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Muzeja antičkog stakla u Zadru od 10. do 14. listopada 2022. godine.

Skup je započeo u prostorijama Arheološkog muzeja Zadar sa sjednicom Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva nakon čega je održano predstavljanje knjige „A Corpus of Greek Graffiti from Dalmatia" autora S. Čače, A. Johnstona, B. Kirigina i L. Šešelj. Riječ je o iznimno vrijednoj publikaciji za proučavanje grčke epigrafije koja prikazuje sedamsto grčkih grafita na keramičkim ulomcima ili posudama sa 16 lokaliteta u Dalmaciji, koji se datiraju od kasnog 6. st. do 1. st. pr. Kr.

U ime Arheološkog muzeja Zadar okupljene je pozdravila voditeljica odnosa s javnošća Marina Brkić, a knjigu su predstavili autorica doc. dr. sc. Lucijana Šešelj, doc. dr. sc. Martina Čelhar i izv. prof. dr. sc. Igor Borzić.

Večeras u 20 sati u prostorijama Arheološkoga muzeja Zadar otvara se izložba "Kud plovi ovaj brod" autora dr. sc. Mione Miliše, doc. art., Filipa Rogošića, doc. art. i izv. prof. dr. sc. Irene Radić Rossi

Na izložbi su prezentirani nalazi s brodoloma iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja pronađeni u istraživanjima Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru od 2015. do 2021. godine, a konzervatorsko-restauratorski postupak proveo je Odsjek za konzervaciju - restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Na nalazištu je pronađeno oko 130 amfora i pedesetak vrčeva, te velika količina cjelovitog i fragmentiranog keramičkog kuhinjskog posuđa.