U sklopu Edukativnog programa Zadarskog plesnog ansambla za 2022. godinu, u subotu, 1. listopada od 13 do 15 sati, i nedjelju, 2. listopada od 10 do 12 sati, u dvorani Zadarskog plesnog ansambla održava se radionica pod vodstvom plesača, koreografa i pedagoga Marina Lemića. Ovaj Zadranin je do sada u rodnom gradu održao niz zanimljivih i vrlo posjećenih radionica, a publika ga prati i pamti kao sjajnog i ekspresivnog plesača, vrlo zanimljivog i originalnog plesnog izraza.

Marin Lemić rođen je u Zadru 1986. godine gdje započinje svoje plesno obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa na Odsjeku za klasični balet. Nakon završetka srednje škole seli se u Zagreb gdje nastavlja svoje plesno obrazovanje u profesionalnim ansamblima poput Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla. Krajem 2008. godine upisuje plesnu akademiju u Amsterdamu (Amsterdamse Hogeschoolvoor de Kunsten - de Theaterschool).

Od 2011. godine radi kao stažist u suvremenoj plesnoj kompaniji Noord Nederlandse Dans u Groningenu u Nizozemskoj. Iste godine diplomira na odsjeku suvremenog plesa na plesnoj akademiji Amsterdamse Hogeschoolvoor de Kunsten. Od 2011. do 2016. radi kao profesionalni plesač na raznim plesnim projektima u Nizozemskoj, potom u državnim nacionalnim kazalištima u Oldenburgu i Mainzu u Njemačkoj kao dio suvremene plesne produkcije gdje radi s različitim koreografima poput Ann Van den Broek, Sharon Eyal, Club Guy and Roni, Alessandra Corti, Felix Berner, Sungyop Hong, Jo Stomgren, Danielle Desnoyer, Jose Navas. Trenutno je izvođač na brojnim plesnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu s koreografima: Matija Ferlin, Adrienn Hod, Zrinka Lukčec-Kiko, Marjana Krajač, Jasna Čižmek- Tarbuk, Ana Mrak, Ida Jolić, Branko Banković, Matea Bilosnić.

Godine 2019. nagrađen je na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu s kraćim komadom Beneath the surface, a iste godine autorski projekt Transformers koji radi u suradnji s plesnom umjetnicom Idom Jolić dobiva dvije nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa za najbolju koreografiju i najbolju pojedinačnu izvedbu (Ida Jolić). Godine 2020 dobiva Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje muško plesno ostvarenje u istoimenoj predstavi.

Sadržaj radionice je pod utjecajem različitih stilova s kojima se Lemić kao plesač susretao s raznim koreografima i pedagozima različite umjetničke estetike. Iz tih iskustava obogaćuje vlastitu kreativnost koju koristi za improvizacijske tehnike koje se fokusiraju na koordinaciju i mobilizaciju kralježnice, zglobova, cijelog tijela u prostoru i vremenu. Istražuje različite ritmičke obrasce kroz razne strukturirane plesne sekvence koristeći podnu tehniku, floorwork. Fokus je također na disanju, muzikalnosti i osvještavanju cijelog tijela te pronalaženju vlastite slobode kroz autentičan plesni izraz.

Broj polaznika radionice je ograničen, a zainteresirani se mogu prijaviti putem facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili na mail [email protected]

Edukativni program kojeg organizira Zadarski plesni ansambl održava se uz podršku Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.