Glazbeni  "Dalmatinski ciklus", koji provode Koncertni ured Zadar, Koncertna dvorana Hrvatski dom Split i Dubrovački simfonijski orkestar, otvara se koncertom Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 3. listopada, u Zadru.

Kroz razmjenu gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u tim gradovima projektom se ostvaruje više ciljeva - decentralizacija glazbenog života, obogaćivanje koncertnih aktivnosti izvan ljetne sezone, razvoj publike, poticanje razvoja i jačanje kapaciteta lokalnih orkestara i glazbenika. Novac je osiguran iz Ministarstva kulture za razmjenu gostovanja.

Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, dirigent i violončelist koji je diplomirao u klasi Valtera Dešpalja. Kao solist u Tartinijevu "Koncertu za violinu i gudače u d-molu" nastupa Martin Draušnik koji je diplomirao violinu u klasi Maje Dešpalj.
Kajana Pačko, koja je diplomirala violončelo u klasi Valtera Dešpalja, izvest će "Koncert za violončelo i gudače" Pavla Dešpalja, djelo koje je 2001. godine prvi put izveo upravo Pavle Zajcev kao solist na violončelu.

Koncert se održava u crkvi sv. Krševana u 19,30 sati.
U nastavku "Dalmatinskog ciklusa" 4. listopada Zadarski komorni orkestar nastupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a 5. listopada u Hrvatskom domu Split.