Nova plesna sezona 2022./2023. u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla započinje u petak, 9. rujna u 20 sati izvedbom predstave Opera Mediterranea u prekrasnom okruženju crkve sv. Donata.

U nastavku sezone gostovat će Baletni ansambl HNK Split, te predstava Imam te iz Zagreba, Melodrama iz Rijeke, a održat će se i nezaobilazna Večer plesne minijature i božićna produkcija na kraju godine.

Opera Mediterranea interdisciplinarni je istraživački projekt umjetnica Josipe Štulić i Matee Bilosnić premijerno izveden u jesen prošle godine. Igrajući se s razgovornim folklorom, mislima i osjećajima mediteranske svakodnevice, autorice stvaraju vlastitu opernu formu koja slavi zvukove, mirise i pokrete Mediterana, ljubav prema tradiciji i bunt prema istoj, navodi se u najavi predstave.

„Govor o Mediteranu trpi od mediteranske govorljivosti: sunce i more; vjetrovi, vali, žali; otoci sreće ili izgona; djevojke rano dozrele i starice u crno zavijene; maslina, naranča i limun žut; palme, pinije, čempresi; lađe i pozivi na put; plovidbe i brodolomi, te priče o njima i uspomene na njih; raskoš i bijeda; stvarnost i tlapnja; život i san." Predrag Matvejević

Autorice, izvođačice i koreografkinje: Matea Bilosnić i Josipa Štulić
Glazba: Autorice po motivima tradicionalnih pjesama iz Korzike, Kvarnera i Dalmacije
Suradnica za glas i zvuk: Marta Kolega
Kostimografija: Anita Goreta
Fotografija: Adrijana Vidić, Srđan Babić
Teskt po motivima Predraga Matvejevića Mediteranski brevijar
Tehnička podrška: Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski
Produkcija: Zadarski plesni ansambl
Zahvala: Arheološki muzej Zadar, Jeremiah s, Mate Ivić

Pokrovitelji Plesne sezone su Grad Zadar i Ministarstvo kulture i medija.
Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade Kultura nova.
Rezervacija ulaznica na: [email protected], a mogu se kupiti i prije predstave.