Od 23. do 27. kolovoza Zadar ponovno postaje središte suvremene plesne umjetnosti, dijaloga i kreativnog izraza u prostoru Kazališta lutaka a u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla. Jedinstven u Hrvatskoj festival plesnog sola, Monoplay, 14. godinu za radom  u Zadar dovodi virtuozne umjetnike iz područja suvremenog plesa te bogat, dinamičan i interaktivan popratni program.

Festival započinje energično i to s pravom dalmatinskom „Beštijom" zadarske umjetnice Josipe Štulić koja istražuje tko postajemo u svoja 4 zida kada nas drugi ne gledaju.
Priznati slovenski umjetnik Jurij Konjar, koji je svoje plesno obrazovanje stjecao u Londonu i Bruxellesu, kroz ekspresivnu plesnu izvedbu komunicira jednu od gorućih tema današnjice - naš (ne) održiv odnos prema prirodi. „B.O-Biodegradables" postavlja jednostavno pitanje - jeste li za ili protiv prirode?

Treći dan festivala svoj će nastup imati Nataša Kustura koja kroz motiv preobrazbe preispituje vještine tijela te se razračunava s povijesnim i suvremenim značenjima upisanim u žensko tijelo. Zadranka je prošle godine oduševila publiku s kratkim plesnim solom „Melusine Machine" koji je za ovogodišnje izdanje festivala razvila u cjelovečernju predstavu.

Petak, 26. kolovoza rezerviran je za slobodu kretanja i plesni dijalog s prošlosti. Iz Londona u Zadar stiže Stošija Zrinski s plesnim solom „Travelougue" koji postavlja pitanje s kojim se svi u nekom trenutku susretnemo.

Posljednji dan festivala obilježit će tri sola nagrađivane mađarske plesne kompanije Hodworks koja će sasvim sigurno promijeniti način na koji doživljavate kazalište. SOLOS" by Hodworks je autentičan, provokativni, oni koji pomiču granice i mijenjaju perspektive i tijelo stavljaju u fokus .

Razgovore s umjetnicima vodit će plesni znalac i sveučilišni profesor Mario Županović, a pitanja umjetnicima možete postavljati ipublika

Program Monoplaya  bit će popunjen s tradicijskom i glazbom Dunje Ercegović
Posebnost popratnog programa ovogodišnjeg festivala svakako je MONOstage, Monoplay pozornica namijenjena publici. U petak 26. kolovoza  publika će imati priliku izvesti, ispričati, pjevati, otplesati, odigrati svoju priču, životnu anegdotu, pokazati svoj talent.

Sve one koji se popnnu na MONOstage organizatori će nagraditi poklon paketima prijatelja festivala,  zadružne pivovare Brlog i OPG Matulića.

Na ovogodišnjem izdanju Monoplaya izvest će se  performans međunarodnog umjetnika Borisa Kadina, "Misao je skulptura", premijerno izvedenog u Milanu. Tu su i plesne video projekcije, izložbe, prezentacija radionice Maše Kagao Knez s edukativnog STREAM programa.

Zabavni dio festivala, druženje s umjetnicima i profesionalcima iz svijeta plesa neizostavan je dio festivala.

 Monoplay tako otvara DJ Maja Milin, u srijedu će to biti tradicijska glazba posebnog zbora FIGE, dok će koncert Dunje Ercegović  biti za završnicu 14. izdanje Monoplaya.

Pokrovitelji Monoplay festivala su Grad Zadar, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar i HNK Zadar.