Izložba zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnost koju su stručnjaci te ustanove koju vodi Zadranin, Branko Francesci trebali prema najavi i sporazumu iz veljače ove godine, početi spremati u srpnju, odgođena je do daljnjega.

Kada je javnost, nimalo slučajno doznala da je taj veliki kulturni događaj samo na razini ideje jer Providurova palača nije spremna za izložbenu djelatnost, tada je pročelnica Dina Bušić najavila posljednju fazu opremanja za 1.6 milijuna kuna. Iako je Providurova završena prije skoro godinu dana, za taj novac bi trebalo urediti prostor namijenjen kafeteriji i garderobe, nabaviti dodatne reflektora za izložbene dvorane koje je trebalo opremiti sustavom postamenta umjetnine, odvlaživačima zraka itd.

Doznalo se to u lipnju kada je resorna pročelnica najavila skoru javnu nabavu.
Prošao je i srpnja. Pitali smo kad će i nakon podsjetnika prošlog tjedna dobili smo odgovor s najavom koja se nije obistinila.

"Do kraja godine u sklopu Odsjeka za kulturu UO za kulturu i sport planirane su dvije značajnije i veće nabave, a to je uređenje interijera Gradske knjižnice Zadar u sklopu Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade te uređenje interijera Providurove palače 3 i 4 faza. Obje nabave prošle su nužnu reviziju troškovnika s obzirom na novonastali porast cijena, te su usklađene s predviđenim iznosima unutar proračuna. Tako je nabava za Centar upravo krenula, a za Providurovu palaču planira se za ovaj tjedan", navodi se u očitovanju poslanom preko Ureda gradonačelnika.

Iz tog odgovora upada u oči naziv Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade koji se uporno nameće umjesto uvriježenog naziva u javnosti, Centra za mlade.

Kao i činjenica da je javna nabva za proširenje Gradske knjižnice koje je završeno proljetos opet dobilo prednost pred Providurovom palačom koja kaska.

 nakon ljetne sezone i završetak izložbe Ratka Petrića, Providurova će i dalje biti neopremljena za izložbenu djelatnost što je bila njezina namjena određana prije skoro 20 godina. Muzeolog, dr. sci Tomislav Šola autor je idejnog rješenju za preuređenje Providurove i Kneževe palače u Muzej dviju palača do kojeg se došlo tek zahvaljujući EU financiranj.