Poezija je nešto što čovjeku koji je sluša daje jedan poseban osjećaj, osobito ako je ta ista poezija pisana u ime Božje, u ime svetosti, dobra. Tada njezina moć osvaja ljudsko srce i tada ona još i više raste.

Takva poezija već godinama stanuje u Benkovcu, u njegovom naselju Perušić Gornji, gdje se u petak, 12. kolovoza održala 14.Večer duhovne poezije. Još jednom se potvrdilo da tajna uspjeha u životu nije u tome da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi.

I uistinu, brojni pjesnici koji su se tu večer okupili ispred kapele Sv. Jure, uvjerili su na da oni, zapravo, rade ono što vole. Stihovi duhovne poezije koji su nastali iz njihova pera izlazili su iz, također njihovih grla, u dvosatnom programu, za koji se slobodno može reći, bio je vrhunski.

Nakon što se svim nazočnima obratio u ime pokrovitelja Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić i 14. Večer duhovne poezije proglasio otvorenom, redom su se sa po jednom ili dvije duhovne pjesme smjenjivali Mladen Baraba iz Paljuva, Neno Bačelić iz Šibenika, Slavica Maričić i Smiljana Tomić iz Zagreba, Branko Antunović iz Perušića, nekoliko pjesnikinja iz Književne likovne unije ˝Vlaho Bukovac˝ iz Splita: Senka Čulin, Ljiljana Jerončić, Nives Štambuk, Marija Vukoša, potom iz Knina pjesnici Ante Nadomir Tadić Šutra, Veronika Stanić Tomić, te Fabijan Lovrić, koji je svoju duhovnu poeziju interpretirao putem mobilnog telefona, budući da u posljednje vrijeme zbog zdravstvenih poteškoća nije više u mogućnosti pohoditi ovakve susrete, makar je zajedno s Brankom Antunovićem i Zvonkom Čulinom inicirao i organizirao pjesničke susrete u Benkovcu, ali i drugdje.

Nastupili su još i Danijela Martinović i Zatona Šibenskog, Marija Ivoš iz Zadra, te Jure Zubović svećenik iz Vira, a čitana je i poezija njegovog pokojnog brata, također svećenika don Nediljka. Inače, don Jure Zubović, virski župnik, ujedno je prije početka programa Večeri duhovne poezije, u obližnjoj crkvi Uznesenja BDM predvodio svetu misu. Isto tako valja napomenuti kako je, prije prvih stihova duhovne poezije, nastupio i mladi bravurozni violinist iz Zadra Luka Čačić, kojemu korijeni po ocu potiču iz benkovačkog sela Bruška, a po majci iz Perušića Donjeg. Sve pjesnike prilikom čitanja stihova njihove poezije na gitari je pratio svećenik iz Poličnika don Damir Juričin.

I ovaj novi susret pjesnika i drugih sudionika podsjetio je kako moć poezije ne smije oslabiti, a osobito ako je obojana i uljepšana onim dubokim, produhovljenim i časnim. Branko Antunović na kraju je zahvalio svim sudionicima i suorganizatorima, kao i onima koji su pružili svesrdnu pomoć u organizaciji i održavanju ovoga susreta. Upriličen je i domjenak na samom mjestu održavanja programa koji su pripremile mještanke i mještani Perušića, a posebnu dobrodošlicu i okrijepu svojim je gostima i sudionicima programa priredio Branko Antunović u varoši Guzića u ˝avliji˝ njegovog ćaće pod starom murvom.