Dopadljiva plošnost i gotovo uvijek geometrijska razdijeljenost slikarskog prostora u kojem se isprepliću dvije teme i dva kromatski odvojena prostora, osnovne su karakteristike sinoć otvorene izložbe „Segmenti sjećanja" slikarice, povjesničarke umjetnosti i talijanistice Branke Riđički.

Branka Riđički rođena je Zadranka koja posljednja dva i pol desetljeća djeluje kao samostalna slikarica putujući i djelujući u svjetskim metropolama, od New Yorka, Kaira, Colomba do New Delhija. Članica je HDLU-a Zadar i HDLU-a Zagreb.

U svom osvrtu na postav, kustosica izložbe Marijana Ramov, istaknula je kako izložba pod nazivom „Segmenti sjećanja" objedinjuje fragmente četiri velika i osebujna Brankina ciklusa, „Male stvari", Stories about cities" „Mediteranski dnevnici" te recentnih radova ciklusa „Priče o zemlji" te da ovaj postav iako prikazan samo malim dijelovima navedenih ciklusa ipak daje uvid u posebnost njenog likovnog izričaja, koji je zasnovan na konceptima pojmova prostora i vremena, no isto tako i književnosti i arhitekture.

Autorica nerijetko na svojim radovima piše simboličnu poruku, stih ili rečenicu izvađenu iz konteksta onih književnika ili pjesnika koje je kroz život i stvaralaštvo vodilo vrlo slično iskustvo i putovanja.

Brojna preseljenja u svjetske metropole i mijenjanje stila života uvijek je tražilo nove napore kako bi se s jedne strane zadržao vlastiti identitet a s druge strane akceptiralo novo, a taj ne baš lagan proces prilagodbe olakšavao bi joj njen unutarnji mali svijet koji se sastoji od nekoliko sitnica koje su je okruživale, kao i arhive osobnih iskustava, sjećanja i emocija postavši njena konstanta u svakom novom ambijentu, zbog čega je i cjelokupan ciklus radova dobio naziv Male stvari/Poche cose, istaknula je Ramov.

U ciklusu „Stories about cities" - „Priče o gradovima", arhitektura te urbana ikonografija najprepoznatljiviji su light motiv radova nastalih u periodu autoričinog života u svjetskim metropolama. Ciklusom „Mediteranski dnevnici" autorica proces stvaranja knjige svog oca „Zverinške priče", koji neumorno svojim zapisima pokušava otrgnuti od zaborava tradiciju, običaje i one male svakodnevne rituale zverinškog čovjeka.

Izložbu „Segmenti sjećanja" posjetitelji galerije Višeslav moći će razgledati do 31. kolovoza 2022. godine.