Plesna udruga Gesta ponovno organizira projekt pod nazivom „Mali Koreograf" koji je po prvi put održan 2019. godine u Kazalištu lutaka Zadar. Prva pobjednica Malog koreografa bila je Lana Svetić koja je svojom koreografijom oduševila žiri i osvojila plesnu edukaciju tj. putovanje u Zagreb.

Iz udruge pozivaju djecu u dobi od 6 do 14 godina starosti da se prijave na projekt koji je zamišljen kao natjecateljski susret djece koja se profesionalno ili rekreativno bave plesnom umjetnošću ili nemaju nikakvog plesnog iskustva, ali imaju želju za sudjelovanjem. Samostalno je potrebno osmisliti koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled. Plesači mogu biti djeca različitih uzrasta, a koreografije mogu biti predstavljene kao sola, dueti i radovi s više plesača. Trajanje koreografije je do 3 minute.

Stručno povjerenstvo procjenjivat će plesni nastup (koreografija i izvedba), maštovitost i kreativnost koreografije, izbor glazbe (adekvatno uzrastu i tehničkim mogućnostima izvedbe plesača), scenski izgled (kostimografija) te ukupan dojam koreografije.

Ove godine stručni ocjenjivački žiri predvoditi će Tihana Strmečki, redateljica, koreografkinja i plesna pedagoginja koja je svoje kazališno znanje dugi niz godina brusila u najvećim svjetskim centrima na Broadwayu, Los Angelesu, Amsterdamu. Parizu, Barceloni i Zagrebu. Druga članica je Josipa Lujanović, voditeljica splitskog kluba Vruća čokolada. Bavi se jazz i show danceom. Svoje plesno iskustvo je stekla na brojnim svjetskim plesnim edukacijama i sa svojim klubom je dobitnica brojnih nagrada. Treći član žirija bit će naknadno određen.

- Cilj organizacije je prvenstveno motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost želimo ih potaknuti na samostalno stvaranje plesni uradak koji će ih dodatno motivirati za možda budući životni poziv ili daljnje bavljenje plesom ili uključenje u svijet plesa. Svakako sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece ćemo i stvoriti jednu vrstu odgovornosti i ozbiljnosti koju nosi prijava pojedinca, kaže voditeljica Geste Nena Jurišić.

Prijavu s imenom i prezimenom koreografa, datumom i godinom rođenja i kontakt brojem uz snimke potrebno je poslati zaključno do 1. rujna putem WhatsAppa na broj 091 510 2856. Nakon selekcije odredit će se finalisti Malog koreografa 2022. godine. Natjecanje će se održati 8. listopada u Kazalištu lutaka Zadar.