Da je Silba oaza Zagrepčana, umjetnika i umirovljenika iz Metropole, to je odavno poznato. Ali da od otok  koji administrativno pripada Gradu Zadru među  organizatorima i sponzorima Silbenskog kulturnog ljeta nema TZ Grada Zadra a kamoli Grad Zadar, pomalo je čudno.

Tim više što se pod sponzore i donatore navodi Grad Zagreb uz Ministarstvo kulture RH, Zadarsku županiju i Mia tours.

Organizatori je Turistička zajednica mjesta Silba, a partneri su Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, MiK, Poljoprivredna zadruga Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena - 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Festival mediteranskog filma Split, Liburnia film festival i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta.

Upada to u oči uz najavu programa Silbensko kulturnog ljeta za ovaj tjedan.

 Od 15. do 25. srpnja održava se novi program na Silbi nazvan JAZZ on SILBA kroz koji se organizira nekoliko nastupa Mia Herceg Quartet-a, koji se sastoji od međunarodnih mladih glazbenika (Sax - Maxime Dereux, Bass - Robin Lisandru Couderc, Drums - Jelte De Cock, Piano, Vocal- Mia Herceg, Special guest - Davor Herceg) koji nastupaju na raznim lokacijama na Silbi. Drugi u nizu koncerata je već večeras u suradnji s konobom Alavija, a kvartet će održati još dva nastupa na Silbi i jedan na Olibu u ovom tjednu.

Sutra, u utorak, 19.7. na rasporedu je prezentacija fotomonografije „Otisci otoka" Jasenka Rasola, prema riječima kritičarke Sandre Križić Roban „jedinstveni izdavački poduhvat u području fotografije u Hrvatskoj", producirala je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Zadra. Publikacija je nastajala godinama, vjerojatno otkako je Jasenko uzeo fotoaparat u ruke i počeo bilježiti ljude i situacije na otoku koji kontinuirano posjećuje godinama.

 Crnobijele snimke popraćene su s nekoliko kraćih tekstova ljudi koji su se priključili u ovaj projekt, poput Katice Burić Ćenan, Đorđa Jandrića, Matjaža Pikala, Petera Hawline, Dubravka Mihanovića, Jelene Paljan, Dubravke Rasol i Špele Šubic.

Tradicionalno srijedom na Silbi se organizira Kino pod zvijezdama, drugi tjedan za redom gostuje program Liburnia film festivala pod nazivom Liburnia uplovljava, a ove srijede na rasporedu je film "Starac i roda" Tomislava Jelinčića.

 Istovremeno počinje prva radionica za djecu, i to filmska, Oslobođeni film, vode je mladi filmaši Toma Zidić i Paula Skelin, a završava 27.7. prezentacijom napravljenih filmova dječjih filmskih uradaka. U četvrtak, 21.7. Sibenjani i njihovi gosti moći će poslušati predavanje Dina Tarasa, kustosa Arheološkog muzeja Zadar, koji će predstaviti trenutni razvoj arheoloških istraživanja na antičkom brodolomu u podmorju Južnog grebena. Tjedan završava Ribarskom feštom u organizaciji Turističke zajednice mjesta Silba i Potrošačke zadruga Silba u petak, 22.7. te još jednim nastupom Mia Herceg Quartet-a u subotu, 23