Gdje su nestala vrata pročelja Muzeju antičkog stakla (MAS), na to pitanje odgovor nam je dao dr.sci Hrvoje Manenica ravnatelj koji se uhvatio posla oko sanacije i održavanja tog zdanja na Muraju.

Vrata, za koja se s pravom pretpostavlja da su izvorna i još iz vremena gradnje (1877 godine) palače Cosmacendi u kojoj je uređen MAS, poslana su na konzervaciju i restauraciju.

Prema onom što nam je ispričao ravnatelj Manenica, vrata izložena suncu i zubu vremenu, bila su na rubu propadanja što se vidjelo u odvojenoj ornamentici, oštećenjima na reljefu, lavljoj glavi...

U dogovoru s Hrvatskim restauratorskim zavodom, koji će vratiti vrata u prvobitno stanje, ona su skinuta i prvo poslana u Ludbreg. Tamo će biti dva mjeseca na dezinsekciji drveta kako bi se očistila od nametnika. Potom će biti poslana u Osijek, gdje je radionica HRZ-a za drvo. Tamo će proći stručnu analizu drveta i boj do konačne restauracije.

Ravnatelj MAS-a  nas upućuje i na privremeno postavljen panel umjesto vrata.

Naime, nije slučajno da on ima šest ploha i to različitih boja. Na taj način će se, prema riječima dr. Manenice, utvrditi koja će od nijansi boje biti najotpornija na sunce.
Taj podatak će biti važan u završnoj fazi obnove vrata koja će se vratiti na neoklasicističko pročelje palače Cosmacendi.

U obnovi te građevine za Muzej antičkog stakla a prema projektu zagrebačkog arhitekta Branka Silađina, ona su izgubila namjenu glavnih vrata. Otvarala su se samo u nekim prigodama.

Ulaz je prebačen s bočne strane zgrade koja je nadograđena onim famoznim aneksom staklene fasade.

Rijeko tko vidi da je MAS ostao bez vrata, čije stanje je ponajviše „žuljalo" ravnatelja Manenicu. Glavno da kroz službeni ulaz ponovno prolaze brojni posjetitelji Muzeja antičkog stakla. Brojke za lipanj su bolje nego za isti mjesec 2019. godine, doznajemo od ravnatelj MAS-a.