Nakon svjetske premijere Hekube i programa Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji slijede još dva koncerta u ciklusu Suvremenost rane glazbe. Večeras u 21 sat u crkvi sv. Donata ansambl La Boz Galana izvodi program pjesama i plesova 17. stoljeća pod nazivom O ljubavi šapuće vjetar.

Ansambl La Boz Galana osnovali su 2011. u Baselu, Švicarska, pjevači i instrumentalisti iz Brazila, Čilea, Kolumbije i Francuske. Ansambl je posebno posvećen izvođenju renesansnog i baroknog iberskog i latinoameričkog repertoara. Od nedavno je ansambl počeo kombinirati glazbene projekte s istraživanjem veze tih glazbenih stilova s poezijom i književnošću. U nazivu ansambla (galantni glas) korišten je pravopis 16. i 17. stoljeća; to je izraz koji bi se mogao koristiti u poeziji za opis lijepo otpjevane pjesme ili galantno pročitanog teksta.

Njihov prvi album, koji sadrži villancicose i motete španjolskog skladatelja Matíasa Duranga, objavljen je 2015. godine. Dva sljedeća CD-a izdana su 2020. uz izvrsno prihvaćanje kritike. To su "D Amor mormora il vento" (nakladnik Ramee, nominiran za nagrade ICMA 2021. u kategoriji barokne vokalne glazbe), sa španjolskim i talijanskim pjesmama i plesovima 17. stoljeća, te «Los ecos de Manzanares» (nakladnik Brilliant Classics), s pjesmama iz pjesmarice Cancionero de la Sablonara.


Dan kasnije, u petak, 15. 7. u 21 sat u crkvi sv. Donata Francisco Mañalich predstavit će se programom Ja sam melankolija, kojim oživljava vrlo staru tradiciju umijeća pjevanja uz vlastitu instrumentalnu pratnju na bas-violi. Sve do 17. stoljeća u Italiji, Francuskoj i Engleskoj pjevači su pripovijedali uz pratnju lire, harfe, viole ili lutnje, oponašajući legendarnoga Orfeja.

Rođen u čileanskom glavnom gradu Santiagu, Francisco Mañalich studirao je muzikologiju na Čileanskom katoličkom sveučilištu. Nakon pjevačkoga usavršavanja s tenorom Rodrigom del Pozom, studirao je i violu da gamba na pariškom Nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples (CNSMDP). Istovremeno je usavršavao basso continuo i violu da gamba. Njegovo zanimanje za ranu glazbu dovelo ga je do studija srednjovjekovne i renesansne glazbe u sklopu stručnoga majstorskog programa na Sveučilištu Sorbonne u suradnji s CNSMDP-om, gdje se usavršavao u polifonim improvizacijama (11. do 16. stoljeće), čitanju rukopisa i srednjovjekovnog kontrapunkta, kao i u monodiji. Kao pjevač, Francisco se usavršavao u raznim repertoarima: operi i oratoriju, baroknom pjevanju, njemačkoj i francuskoj solopjesmi.


Ulaznice za koncerte Glazbenih večeri u Sv. Donatu su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info pultu II palače, svaki dan osim nedjelje od 11 do 13 i 19 do 21. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21.