28. Zadarsko kazališno ljeto bit će otvoreno u utorak, 28. lipnja u Kazalištu lutaka Zadar s premijerom klasika hrvatske književnosti, legendarnom komedijom Ive Brešana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Dražena Ferenčine. Ovo je ujedno i prva koprodukcija HNK Zadar i Kazališta lutaka Zadar. Pretpremijera je 27. lipnja, a izvedba 29. lipnja. Početak predstave je u 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar.

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" neprijeporno je jedna od najboljih i najvažnijih suvremenih hrvatskih drama. Brešan je u njoj bespoštedno prikazao tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija u sprezi s neiskorjenjivim primitivnim mentalitetom. Budući da su samo dvije stvari beskonačne, kako kaže Einstein, a to su svemir i ljudska glupost, Brešanov komad nažalost postaje posebno relevantan u naše doba kada se znanje obezvređuje, a poput šumskog se požara šire dezinformacije koje otvaraju prostor za potencijalno pogubne ideologije i ozbiljne manipulacije. Ova će predstava, uz lutkarske elemente i balans između komedije i tragedije, pokazati izuzetnu vitalnost i aktualnost ovog klasika suvremene hrvatske drame.

Režiju potpisuje Dražen Ferenčina, a uloge tumače Dragan Veselić, Ivica Pucar, Mia Zara Burčul, Gabrijela Meštrović Maštruko, Alen Liverić, Dominik Karakašić, Davor Jureško, Josip Mihatov, Lino Brozić i Mimi Zadarski.

Ulaznice za pretpremijeru 27. lipnja i izvedbu 29. lipnja su u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim. Cijena ulaznice iznosi 70 kuna.