Zajedno, aktivno, ravnopravno naziv je projekta koji je povezao zadarsku Udrugu slijepih i udrugu zadarskih pisaca ZaPis, održan je u utorak predvečer u li.baru u sklopu Gradske knjižnice Zadar.

Uz stručno vodstvo spisateljice Mirjane Mrkela, članice obje spomenute udruge, u ugodnom ambijentu nastupilo je više članova udruga, a razgovaralo se, prije svega, o pisanju, čitanju, snimanju zvučnih knjiga, inspiraciji, aktivizmu, izdavaštvu i brojnim drugim temama.

Mirjana Mrkela nizom nas je pitanja upoznala sa stvaralaštvom svakoga ponaosob; a imali smo priliku čuti i neke zvučne zapise, poput onoga Danijele Nižić koja se bavi interpretacijom književnih djela baš za slijepe. Profesionalno! No, snimanje književnosti nije strano još nekima.

I Vesna Štulić iz Nina snima svoje pjesme, baš kao i Mario Padelin, poznatiji kao kolumnist Zadarskog lista, ali i vrsni kantautor i dugogodišnji glazbenik. Ana Vidov iz Kali posvetila se pisanju priča, ali draga joj je i dječja književnost. Pobijedila je na ZaPisovom natječaju i tako se pridružila udruzi.

Predstavio nam se i Frane Herenda i to dijelom iz romana Sedam, te kazao kako se nada do kraja godine promovirati još jedan roman. Čuli smo audio zapis iz njegovog romana 1202. S Mrkelom je surađivao na slikovnici "Optimist oko Zadra", kao urednik, a uskoro bi i trilogija ljubavnih romana trebala dobiti svoj završetak.

"Svećenici i demoni" naziv je romana zadarskog prozaista Roberta Nezirovića, koji se nada također završiti svoju literarnu avanturu do kraja godine.

Čuli smo i sjajnu pjesnikinju, feministicu i aktivisticu, studenticu Laru Mandli, čija poezija nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Josip, Iva, Ivica... I članovi udruge slijepih pišu, pa je ovo bila prilika da čujemo i njihove poetske ili prozne uratke.

Književnost je definitivno jedna od onih grana umjetnosti na kojoj se ubiru plodovi integracije i zajedništva!