"Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama - to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti". Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen diljem svijeta temom Moć muzeja (The power of the Museum).

Povodom tog važnog događaja u hrvatskoj i svjetskoj muzejskoj zajednici, i Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru organizira program koji će se na jedan interaktivan i inovativan način predstaviti zainteresiranoj javnosti, stručnoj i znanstvenoj publici, ali i učenicima srednjoškolskog uzrasta te studentima. Cilj programa je uključiti suvremene informacijske tehnologije, približiti se publici te ostvariti interakciju sa zbirkom i značajnim umjetninama koje se nalaze u postavu.

Opus Venetum je projekt znanstvenog istraživanja povijesnog tekstila koji je organiziran na međunarodnoj razini. Njegovim predstavljanjem u SICU valorizirat će se umjetnički vez 14. stoljeća, kao jedno od najslabije istraženih poglavlja venecijanske umjetničke baštine. Zainteresirana publika upoznat će se i s vrijednim primjercima liturgijskog tekstila koji se nalaze u SICU, a koji su također predmet istraživanja.

Program se sastoji od uvodnog predavanja doc. dr. sc. Danijela Cikovića te dr. sc. Ive Jazbec Tomaić, profesora s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koje će se održati u srijedu, 18. svibnja u 11, 30 sati. Nakon predavanja otvorit će se virtualna izložba koja će na jedinstven način prikazati umjetnine obuhvaćene spomenutim projektom, a posebice one vezane za područje Republike Hrvatske.

Danas će SICU biti otvoren od 9 do 10 i 30 sati te u popodnevnom terminu od 17 do 19 sati. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.