Autorski tim kazališne udurge "Igrajmo se" na press konferenciji u Gradskoj knjižnici Zadar predstavio je novu predstavu "Zabranjeno mlađima od 15, A strana" koja će igrati u petak, 20. svibnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati.

O predstavi su govorili predsjednica Udruge i redateljica Matija Šango Šimurina, kostimografkinja Anita Goreta, Robert Brkljača koji je zaslužan za grafičko oblikovanje materijala te učenica Zola Ušalj, polaznica četvrte grupe KU Igrajmo se i jedna od glumica u predstavi.

"Zabranjeno mlađima od 15" dio je programa Udruge "Igrajmo se" PLAY NO PLAY, koji uz spomenutu predstavu uključuje dramske radionice za odrasle. Okupila je 63 polaznika Igrajmo se Zadar uzrasta 7-17 godina, dobnoj skupini kojoj je zapravo i namijenjena. Na predstavu se pozivaju i osobe koje rade s djecom, kao i njihovi roditelji.

- Predstava će preispitati zabranjene sadržaje, one koje su općepoznati kao što su pušenje i alkohol, do onih o kojima tek treba progovoriti s naglaskom na potrebu iskrene komunikacije, pravo da "osjećam to što osjećam", pravo da "izrazim svoje osjećaje" i pravo da se "to uvaži i poštuje". Svaka će grupa koje prolazi kroz predstavu proispitati svoj problem i svoje viđenje istog. Zanimljivo je čuti duhovit način na koji mladi pristupaju toj ozbiljnoj problematici, iako se ispod toga krije jedan ozbiljniji problem, kazala je Šango Šimurina. 

Izvor: FB kazališna udruga "Igrajmo se", Zadar

- U predstavi glumim osnovnoškolku kojoj su najveća prepreka zabrane njezinih roditelja, poput izlazaka i sl.. Mislim da je to jedan realan lik i u "stvarnom" životu sa kojim će se naši vršnjaci moći poistovjetiti, kazala je glumica Zola Ušalj.

Kostimografkinja Anita Goreta za ovu je predstavu napravila 63 kostima, kombinacije zatvorskog odjela i školske uniforme, koja dočarava zatvorenost i zatočenost u sustavu.

Koji su sadržaji zabranjeni mlađima od 15 , tko i kako odlučuje što će biti zabranjeno? Pita li se djecu i mlade za njihovo mišljenje, koliko je ono važno i kako oni proživljavaju i osjećaju određene sadržaje? Mladi će glumci u predstavi ponuditi svoje rješenje problema, za koju autorski tim otkriva da im je jedna od najdražih scena predstave.

Projekt je realiziran uz podršku Grada Zadra, Gradske knjižnice Zadar i Zadarske županije. Nastavak predstave pod nazivom "Zabranjeno mlađima od 15, B strana" bit će premijerno prikazan pred kraj ove godine.