U caffe galeriji Gina u petak je otvorena izložba keramičkih ogrlica zadarske umjetnice Dore Mikecin. Ova zadarska umjetnica ima 27 godina, studentica je književno-prevodilačkog smjera talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u slobodno vrijeme bavi se izradom nakita i slobodnim penjanjem, što ju je potaklo na razmišljanje o korištenju isključivo prirodnih materijala u izradi nakita.

Do sada je sudjelovala na više sajmova u Beču, Zagrebu, Rijeci i Zadru, a trenutačno je osim izložbe u Gini aktivna i ona u Nacionalnom parku Paklenica. Također izlaže u jednoj galeriji na Braču te na Hvaru, a želja joj je predstaviti svoje proizvode što šarolikijoj publici različitih ukusa i stilova te različitih dobnih skupina

- Od malih nogu sam veliki fan i „kolekcionar" nakita svih vrsta, a bivanje u prirodi mi predstavlja osovinu otkad znam za sebe. Izradom nakita sam se počela baviti prije četiri godine kada sam upoznala reciklirani konop kao materijal zahvaljujući ocu roniocu, a naknadno sam otkrila i glinu na jednoj radionici izrade keramike gdje sam dobila uvid u sve što se može postići tim materijalom, kaže Mikecin.

Najviše su je se dojmili načini na koji se može bojati konop da ne izgubi svoju čvrstoću, a boja svoju gustoću. Glinu je otkrila kasnije te je puno vremena provela u radionici učeći o mogućnostima glaziranja pečene keramike.

- Sviđa mi se koncept izrade ogrlica gdje je svaka drugačija te ujedno i koncept stvaranja nakita gdje ima mjesta za eksperimentiranje s različitim medijima, kaže Mikecin.

Konop koji koristi u izradi je čvrsti, reciklirani brodski konop koji se inače koristi u izvedbama podmorskih radova. Svaka ogrlica je samopodesiva jer konop prolazi sredinom pa se visina kruga te duljina same ogrlice može regulirati. Svaka ogrlica od keramike je drugačija s obzirom da ih sve izrađuje ručno.

Izložba u Gini bit će otvorena dva tjedna.