U sklopu jedanaeste manifestacije Noć knjige, koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), Znanstvena knjižnica Zadar je priredila izložbu koja će od petka, 22. travnja biti izložena u Odjelu rada s korisnicima / Informacijska služba Znanstvene knjižnice Zadar (prostor kataloga). 

Kako je tema ovogodišnje Noći knjige sloboda odnosno knjiga kao prostor slobode, Znanstvena knjižnica Zadar predstavlja izbor knjiga i članaka koji govore o temi cenzure u knjižnicama kao i izbor djela iz fonda koja su kroz povijest bila cenzurirana. Svrha ove izložbe je osvijestiti vrijednost slobodnog protoka informacija te promicati slobodu govora i slobodu čitanja. A sloboda čitanja nije ništa drugo nego sloboda komunikacije s idejama na koje naiđemo u knjizi. 

Višestoljetna borba između autora, urednika, izdavača, knjižara, knjižničara i cenzora vodila se promjenjivom srećom, kako navodi A. Stipčević u svojoj knjizi "Kako izbjeći cenzora". Ipak, može se reći kako su cenzori često imali uspjeha u toj borbi. Povijest je puna borbi za slobodan pristup informacija, a iz te zamršene borbe može se zaključiti da su cenzori dobili mnoge bitke, ali da su sve ratove izgubili.