Prigodom otvorenja Providurove palače koji će se održati u srijedu, 20. travnja u 20:30 sati, u velikoj Polivalentnoj dvorani izlažu se fotografije pod nazivom Obitelj Dešpalj u objetivu Ante Brkana.

Malo tko je u povijesti zadarske glazbe ostavio traga kao arbanaška obitelj Dešpalj. Vrativši se 1945. godine u Zadar, Šime Dešpalj postavljen je za voditelja Narodnog kazališta, u kojemu je reorganizirao glumački ansambl, utemeljio i vodio pjevački zbor i orkestar. Uz suprugu koja je svirala violončelo, njihovo troje djece - Pavle, Maja i Valter - odrastali su svako uz svoje glazbalo, ali i uz svakodnevno zajedničko muziciranje u domu koji je okupljao glazbenike i zaljubljenike u glazbu. A onda su, jedno za drugim, iz svog Zadra, na krilima glazbe uspješno poletjeli u veliki svijet, i ostvarili iznimne karijere - Pavle kao dirigent i skladatelj, Maja kao violinistica i Valter kao violončelist - odgojivši pritom i generacije glazbenika.

Izložene fotografije zadarske glazbeničke obitelji snimio je Ante Brkan (1918. - 2004.), doajen zadarske i hrvatske fotografije. Na ovim fotografijama možemo uočiti tipičan Brkanov princip po kojemu on nije režiser prizora, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Fokusirajući se na usredotočenost članova glazbene obitelji na instrumente i partiture, Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom stvaranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

Izložbu je moguće pogledati do 20. lipnja 2022. Sažmi