Ove godine Narodni muzej Zadar slavi svoj 190. rođendan. Tim je povodom Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, izdalo prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig. Žig će biti u uporabi 20. travnja (srijeda) u pošti na Relji. Kao što je to uobičajeno žig će nakon uporabe završiti u Poštanskom muzeju u Zagrebu, gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument. Idejno rješenje žiga i prigodne omotnice potpisuje Igor Černigoj.

Prigodna omotnica ukrašena je fotografijom koja prikazuje preslicu i vreteno (iz fundusa etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar) te prigodnom poštanskom markom s prikazom Murtićeva ulja na platnu, Dobar Dan Crveno, serije ″Hrvatska likovna umjetnost″. Preko poštanske marke otisnut je prigodni poštanski žig s prigodnim tekstom i logotipom NM Zadar. Dizajn poštanske marke potpisuju Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kačunić, dizajnerski dvojac iz Zagreba.

Djelatnost NM Zadar seže u davnu 1832. godinu kada je austrijski namjesnik u Dalmaciji Vetter von Lilienberg pozvao dalmatinske poglavare i biskupe da svaki na svom području organiziraju prikupljanje uzoraka iz prirodnih znanosti, starina, te narodne i industrijske djelatnosti za sveopći muzej provincije - Museo nazionale sa sjedištem u Zadru. Današnji Narodni muzej Zadar, koji je formalno-pravno osnovan 1962. godine, broji preko sto tisuća predmeta i u pravom je smislu baštinski kapital Zadra i njegove šire regije.