Nakon deset godina od posljednjeg igranja i više od trideset godina od prve premijere, 22.4.1991., u Kazalištu lutaka Zadar na repertoaru ponovno se našla  Judita. 

Režiju je obnovila Milena Dundov, prema originalnoj režiji Marina Carića koji je tada rekao:

"Režirati "Juditu" za mene znači još jednom se vratiti svom iskonskom govoru, Marulovoj čakavici. Taj povratak nije samo intimna plovidba, to je i zajedničko putovanje s mojim zadarskim prijateljima na sceni i s vama u gledalištu, putovanje ka samima izvorima kolektivnog bića, ka arhetipskim slojevima naše duhovnosti."

Najznamenitije djelo Marka Marulića "Judita" prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku, napisan 1501. a objavljen 1521. godine. U prigodi 500. obljetnice tiskanja "Judite", u Republici Hrvatskoj je 2021. godina proglašena "Godinom Marka Marulića", koja se obilježava od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine.

U Kazalištu lutaka Zadar tijekom ovog tjedna održava se ciklus predstave "Judita" za osnovne i srednje škole, a 13. travnja s početkom u 20 sati moći će se pogledati u slobodnoj prodaji.

O predstavi

U gradu Betuliji živjela je žena koja je svojim požrtvovanim djelom izbavila Betuljane od pogibelji. Njeno je ime Judita.

Kad je veliki vojskovođa Holoferno odlučio zauzeti grad, Judita odluči svojom ljepotom i ženstvenošću nadmudriti Holoferna i spasiti grad. No, zaljubi se u Holoferna kao i on u nju.

Donosi tešku odluka i u trenutku zajedničke strasti, odrubi mu glavu. Žrtvuje svoju veliku ljubav za spas grada i njegovih stanovnika.

Marko Marulić: Judita

Režija: Marin Carić, obnova režije Milena Dundov
Adaptacija teksta: Tonko Maroević
Scena i lutka: Branko Stojaković
Glazba: Joško Koludrović
Svjetlo: Ivo Nižić
Igraju: Gabrijela Meštrović Maštruko, Sanja Grgina, Irena Bausović Tomljanović, Tamara Šoletić, Dragan Veselić, Anđela Ćurković-Petković, Josip Mihatov, Dominik Karakašić, Juraj Aras