Otvaranje Providurove palače zakazano je 20. travnja s velikom retrospektivnom izložbom akademskog kipara Ratka Petrića, rođenog Zadranina. U višednevnom programu, prema najavi pročelnice Dine Bušić na lokalnoj televiziji, sudjelovat će Gradska knjižnica te Koncertni ured koji će prirediti više koncerata posvećenom još jednom umjetniku zadarskih korijena - maestru Pavlu Dešpalju.

Narodni muzej sudjelovat će u program otvaranja kojeg je glavni nositelj Grad Zadar, potvrđeno je iz Zadarske županije. Kako i na koji način, nismo mogli doznati.

Postavili smo još dva pitanja na koja smo dobili pisane odgovore resornog pročelnika Ivana Šimunića.

Hoće li i na koji način Narodni muzej sudjelovati u korištenju prostora prema nejasnoj najavi gradonačelnika Branka Dukića?

Narodni muzej koristi prostor Kneževe palače sukladno ugovoru, a isto je potrebno i za Providurovu palaču, odgovorio je još nejasnije Šimunić.

Pitali smo gdje će biti smješteni Galerija umjetnina i Prirodoslovni odjel koji su više od dvije godine zatvoreni zbog radova na preuređenju Providurove palače?

Galerija umjetnina će dio svojeg planiranog stalnog postava izložiti u Kneževoj palači, a Prirodoslovni odjel će nastaviti raditi u svojem dosadašnjem prostoru, odgovor je iz kojeg je više nego jasno da Galerija umjetnina Narodnog muzeja ne stanuje u prostoru Providurove palače u kojima su bili desetljećima. Osim što je to bio izložbeni prostor koji se posljednjih desetaka godina zatvarao zbog neprekidnih sanacija krovišta, u tom su prostoru nastale kulturne i najveće likovne manifestacije u Zadru i to međunarodnog karaktera - Čovjek i more, te Plavi salon.

Galerija umjetnina osnovana je nakon Drugoga svjetskog rata u potpuno razorenom gradu 10. listopada 1948. Od osnutka do 1963. bila je samostalna ustanova.

Nažalost ta ustanova više nema autoriteta koji će se boriti za tu umjetnost i prostor kao što to radi Zadranin iste struke Branko Franceschi koji se kao i njegovi prethodnici na mjestu ravnatelja nacionalne Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) bori za prostor i umjetnine s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti(HAZU).

U Zadru je to tek političko pitanje "vježbanja moći" bez argumenata struke i zbilje. Pa tako nikoga iz Narodnog muzeja nije bilo na potpisivanju sporazuma o izlaganju dijela nacionalne  zbirke u Providurovoj, između  Ministrice  kulture, Gradonačelnika Zadra i Ravnatelja NMMU.