Poezija Mirjane Mrkele - karika koja povezuje ljude! Zaključak je to izuzetno uspješne večere u zadarskom Brlogu, dvorani iznad proizvodnog pogona craft pive gdje je predstavljena zbirka "Botanika i tropjesma".

Jedna je od najaktivnijih autorica u Zadru, ali i šire, motivacija i inspiracija onima koji se nađu u kreativnoj blokadi.

Urednica zbirke, književnica Darija Žilić posebno se osvrnula na Mirjanin odmak od danas popularne stvarnosne poezije. Mrkela se hrabro igra riječima, asocijacijama, novotvorenicama, povezujući u cjelinu brojne reference na knjige, filmove...

- Presretna sam zbog ove knjige, pisala sam je dugo i pomno, ali i moji suradnici su također pomno pregledavali svaku riječ, knjiga je pred vama! Neke pjesme već su objavljene, baš jučer u Vijencu, a izaći će i na još nekim mjestima. Hvala svima koji su mi pomogli svojim stručnim znanjem, kazala je Mrkela.

O knjizi je govorila i izdavačica Zorka Jekić. Kazala je kako je zbirka donijela osebujnu poetsku sposobnost autorice, koja s lakoćom komunicira sa svijetom mitologije, umjetnosti, filozofije i realnosti.

Naslovnicu je obogatila fotografija Adrijane Vidić. Grafički dizajn djelo je Darka Markača. Pjesme su interpretirale Danijela Bjelanović i Mia Zara, a večer je zaokružio nastup baršunastoglasne Elene Stelle.