Noć muzeja sinoć je u Zadru protekla u otvaranju virtualnih izložbi, a jedine na kojima su posjetitelji mogli nazočiti bile su one u organizaciji Narodnog muzeja. Muzeja antičkog stakla i Znanstvene knjižnice. Ipak, kako su i one bile prezentirane online, a i zbog svugdje poznatih epidemioloških mjera, živosti je bilo tek u Kneževoj palači, gdje je performativnom izvedbom Zadarskog plesnog ansambla "Izložba kroz pokret" otvorena izložba "Pulcinella; izložba kostima i maski".

Izložba "Pulcinella; izložba kostima i maski" osmišljena je kao priča o kazališnim kostimima i maskama povezanim s likovima "Commedie dell arte - Komedije maski". Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i Colombina kao preteča svih komičnih sluga, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama, i u maškarama danas.

Od ostalih izložbi Narodnog muzeja koje su sinoć otvorene ili su bile aktivne, izdvajamo video izložbu kiparskih ostvarenja zadarskog kipara Ratka Petrića ostvarenja iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar i javnih skulptura postavljenih na raznim lokacijama u gradu Zadru, ususret skoroj retrospektivnoj izložbi u muzeju.

Znanstvena knjižnica sinoć je pripremila virtualnu i fizičku izložbu u povodu pedeset godina preseljenja Knjižnice iz namjenski izgrađenog krila zgrade Općine u adaptirani prostor austrijske vojarne u kojem djeluje i danas. Jedan od razloga za selidbu bio je veliki rast fonda kao i priljev studenata tadašnjeg Filozofskog fakulteta u Zadru. Tadašnja Naučna biblioteka je 4. siječnja 1972. otvorila vrata svojim korisnicima u novom prostoru. Kako je tad teklo pakiranje, prijevoz i stavljanje na police u spremište nove Knjižnice moglo se pogledati sinoć u prostorijama knjižnice, ali i online. Izložbu su priredili Tomislav Blažević i Marijana Senkić-Klapan, dok je virtualnu izložbu oblikovao Igor Čolak.

Zanimljive izložba na svojoj Facebook stranici priredio je Arheološki muzej Zadar, Odjel za arheologiju objavio je video izložbu Virtualna arheološka stvarnost, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru je pripremio virtualnu izložbu "Rasvijetljene tajne iz dubine", dok je Muzej antičkog stakla predstavio „Stakleni kabinet čuda".

Kako je sinoć bilo u NMZ i Znanstvenoj knjižnici, pogledajte u našoj fotogaleriji.